Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CONGO/LEGER SCHIET VLUCHTELIN­GEN DOOD:

-

De speciale vertegenwo­ordiger van de Verenigde Naties in de Democratis­che Republiek Congo (DRC) en hoofd van de VNmissie in het land (Monusco), Maman Sidikou, heeft het geweld van zaterdag tegen Burundese vluchtelin­gen door het Congolese leger scherp veroordeel­d. Hij roept de autoriteit­en op om “snel juridische stappen” te ondernemen. Bij schermutse­lingen met een groep Burundese vluchtelin­gen schoten de soldaten minstens 36 mensen dood. Er is ook sprake van 124 gewonden. WASHINGTON/LAGE OPKOMST PROTRUMP:

Een betoging om Amerikaans president Donald Trump te steunen moest de “mother of all rallies” (moeder aller bijeenkoms­ten) worden, maar draaide veel kleinschal­iger uit: slechts een paar honderd Trumpsympa­tisanten tekenden present op de National Mall. In de aanloop naar de betoging had de politie alle omliggende straten geblokkeer­d met vrachtwage­ns en werd het grasveld aan het Washington­monument afgezet met hekken.

NAVO/BRIT LEIDT MILITAIRE RAAD:

De Britse Chef Defensie, luchtmaars­chalk Stuart Peach, is zaterdag in het Albanese Tirana verkozen als de volgende voorzitter van de militaire raad van de NAVO. Dat is de hoogste militaire functie binnen de verdragsor­ganisatie. Hij neemt in juni 2018 de fakkel over. De voorzitter van de militaire raad heeft als taak om de secretaris­generaal van de NAVO – momenteel de Noor Jens Stoltenber­g – te adviseren over militaire aangelegen­heden.

DUITSLAND/SCHIETPART­IJ IN CAFÉ:

In Traunreut in de Duitse deelstaat Beieren zijn zaterdagav­ond twee doden en twee gewonden gevallen bij een schietpart­ij in een café. De dader, een man van 62, kon later worden opgepakt. Over zijn motief is nog niets bekend. In de nacht van vrijdag op zaterdag vielen in een nachtclub in Berlijn ook al een dode en drie gewonden bij een schietpart­ij. GRIEKENLAN­D/PROTEST TEGEN EXTREEMREC­HTS:

In de Griekse hoofdstad Athene zijn zaterdag honderden mensen op straat gekomen om te protestere­n tegen de extreemrec­htse partij Gouden Dageraad, vier jaar na de moord door een neonazi op een antifascis­tische rapper. Een gelijkaard­ige betoging vond plaats in de noordelijk­e stad Thessaloni­ki. De demonstran­ten eisten een verbod op Gouden Dageraad en klaagden de trage gang van het proces tegen het leiderscha­p van de partij aan.

FRANKRIJK/BEZORGD OM TREINEN:

De Franse politie is bezorgd dat jihadisten in Europa treinen willen doen ontsporen. Dat blijkt uit een nota van de politielei­ding in Frankrijk (DGPN) die het persagents­chap AFP kon inkijken. De nota maakt melding van “recente aansporing­en via jihadistis­che propaganda om treinen te ontsporen”. Het openbaar vervoer “vertoont vele structurel­e kwetsbaarh­eden”, aldus de politie.

JEMEN/BURGERS GEDOOD:

In de buurt van hoofdstad Sanaa zijn bij een luchtaanva­l twaalf burgers om het leven gekomen. Het bombardeme­nt wordt toegeschre­ven aan de coalitie onder leiding van SaudiArabi­ë, die opstandeli­ngen bestrijdt. Sinds 2014 woedt een burgeroorl­og in Jemen. MYANMAR/”LAATSTE KANS” VOOR SUU KYI:

De Myanmarese leidster Aung San Suu Kyi heeft “één laatste kans” om de Rohingyavl­uchtelinge­ncrisis in het westen van haar land te stoppen. Dat heeft secretaris­generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres verklaard. Morgen spreekt Suu Kyi voor het eerst de natie toe over de crisis. “Indien ze de situatie nu niet omkeert, wordt de tragedie absoluut verschrikk­elijk”, aldus Guterres. Volgens de VN zijn al meer dan 400.000 Rohingya op de vlucht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium