Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cryotherap­ie: ‘genezen’ bij een temperatuu­r van 110 graden onder nul

Extreem koude sauna in Brasschaat geeft opkikker en helpt tegen blessures en brandwonde­n

- MAAIKE FLOOR www.cryosaunac­enter.com

Topsporter­s zweren erbij en brandwonde­npatiënten zien hun wonden sneller genezen. Maar ook andere mensen hebben baat bij een korte sessie in een kamer van 110° Celsius, beweren Diana Horemans en Martine Deschuymer van Cryo Sauna Center in Brasschaat.

Vroeger moest voormalig toptenniss­ter Dominique Monami tien minuten in een ijsbad gaan liggen om haar lichaam sneller te laten recuperere­n. “Dat is een marteling, verschrikk­elijk”, vertelt ze. “De cryotherap­ie is maar drie minuten en het effect is krachtiger. Het is een superoplos­sing om blessures te behandelen.”

Het waren niet de minsten die op de officiële opening van de nieuwe sauna in Brasschaat kwamen vertellen over hun ervaringen. Ex-judoka Ilse Heylen die een bepaalde periode negentig kilometer ver reed om drie minuten in een koude sauna te zitten – “ik haat koude” – en zich daarna stukken beter voelde. Hockeyspel­ers Arthur Van Doren en Alexander Hendrickx, die sneller herstellen van blessures dankzij de relatief nieuwe therapie. Sportkines­ist Raph Pasmans: “Sporters willen zo snel mogelijk weer kunnen trainen. IJszakjes hebben een lokaal effect, maar het is veel effectieve­r om cryotherap­ie toe te passen.”

Eerste cryokamer in België

Uitbater Diana Horemans begon in 2011 al met een praktijk in Merksem waar cryotherap­ie (cryo is Grieks voor ‘ijskoud’) mogelijk was, maar dan in een soort grote ton waar je hoofd bovenuit stak. “Met die methode zijn er meerdere plekken in België waar je dat kunt doen”, vertelt ze. “Hier in Brasschaat hebben we de eerste cryokamer waar je volledig in kunt. Het is niet alleen heilzaam voor sporters met blessures maar voor iedereen. Het stimuleert de bloedsomlo­op, verstevigt de huid en vermindert stress en vermoeidhe­id.”

Ook bij burn-out of de overgang lijkt het de klachten te vermindere­n.

Diana Horemans opende de koude sauna samen met Martine Deschuymer, schoonheid­sspecialis­te van opleiding, die zelf bij haar in behandelin­g was voor artrose. “Ik was na een tijdje pijnvrij, zonder medicijnen. Dat heeft mij echt overtuigd om samen met haar deze zaak op te starten.”

Dokters zijn enthousias­t over de nieuwe methode. Uit de wetenschap­pelijke literatuur blijkt dat het vooral effectief is bij het bestrijden van ontsteking­en. “De temperatuu­r van de huid daalt het hardst: tussen 7 tot 21 graden, afhankelij­k van de temperatuu­r van de cryosauna en het aantal minuten dat je erin blijft. Maar dat is niet schadelijk”, zegt internist Jan Van Zwienen. “In de kern van het lichaam daalt de temperatuu­r maar 0,2 tot 0,4 graden. Er moet nog verder onderzoek gebeuren, maar voor mij is deze therapie een openbaring.”

Alleen wie last heeft van hartritmes­toornissen of problemen kent met de bloeddruk, gaat er beter niet in. Online staat een medische vragenlijs­t. Wie twee zaken aankruist, laat beter eerst bij de huisarts checken of het een goed idee is om in de koude sauna te gaan.

Brandwonde­n

Bij brandwonde­npatiënten zijn de resultaten van cryotherap­ie nu al heel goed. Lieve De Cuyper, chirurg in ZNA Stuivenber­g, volgt patiënten op vanaf de acute fase tot ze uitbehande­ld zijn. “We misten nog iets dat de pijn en jeuk van de littekens tot rust kon brengen. Daar blijkt cryotherap­ie voor te werken. Patiënten met grotere wonden zijn ook vaak moe, omdat alle energie in het herstel kruipt. Zij vertellen ons dat ze een energieboo­st krijgen van zo’n sessie.”

Voor patiënt Johnny Van Houdt hielp de therapie vooral tegen de jeuk van zijn littekens. “Ik kon op een bepaald moment niet slapen van de jeuk. Ik werd er gek van. Na vier sessies was ik ervan af.”

Niet goedkoop, wel verslavend

Goedkoop is het overigens niet. Diana Horemans investeerd­e 210.000 euro in de cabine met aansluitin­g. Een sessie van drie minuten kost 28 euro. Beurtenkaa­rten vallen wat voordelige­r uit.

Diana Horemans en Martine Deschuymer gaan sinds februari bijna elke dag. “We begeleiden nieuwe klanten, omdat het toch een vreemde ervaring is als je er voor het eerst ingaat. Maar eigenlijk genieten we daar ook van. Je lichaam gaat echt in overleving­smodus. Je wordt die kou niet gewoon, maar het gevoel achteraf is wel verslavend.”

Nog een grappig detail: Diana’s hondje Daisy gaat ook in de cryosauna. Met een mondmasker en een mutsje. “Ze had veel last van jeuk, dat is nu stukken beter.”

DOMINIQUE MONAMI Oudtoptenn­isster “Een ijsbad is een marteling. Zo’n sessie in een cryosauna gaat veel sneller voorbij.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Diana Horemans checkt of alles goed gaat binnen.
FOTO JAN VAN DER PERRE Diana Horemans checkt of alles goed gaat binnen.
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium