Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Soedanees niet uitgewezen

- (agy)

De Raad voor Vreemdelin­genbetwist­ingen (RVV) schorst het bevel om het grondgebie­d te verlaten dat werd afgeleverd aan een Soedanees. Die was opgepakt in het Brusselse Maximiliaa­npark. Hij vocht zijn uitwijzing aan door erop te wijzen dat hij afkomstig is uit Darfour en dat bij een bevolkings­groep hoort die met genocide wordt bedreigd.

Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) wilde de man doorsturen naar Frankrijk of Italië. Daar was hij geregistre­erd als migrant en bij de Fransen had hij een asielaanvr­aag lopen. Maar de RVV oordeelt dat het niet duidelijk is of die landen hem zouden opnemen. “DVZ had laten uitschijne­n dat ze de man dan zouden terugsture­n naar Soedan, zonder na te gaan of hij daarmee in gevaar zou komen”, zegt professor migratiere­cht Dirk Vanheule van de UAnt-werpen. “Dat is in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en daarom nam de raad deze beslissing.”

Het kabinet van staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA, foto) hamert erop dat het nooit de bedoeling was om de migrant terug te sturen naar Soedan, wel naar Frankrijk of Italië. De timing van de uitspraak komt voor Francken hoogst ongelegen. Gisteren moest premier Michel (MR) de samenwerki­ng met het Soedanese regime nog verdedigen voor de commissie Binnenland­se Zaken van de Kamer. Francken benadrukt dan ook dat de Soedanese missie niet is tussengeko­men bij de identifica­tie van de man.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium