Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fuivers eerst langs ID-scan

Probleemge­vallen krijgen geen toegang en komen op zwarte lijst

- SVEN VAN HAEZENDONC­K THEO DERKINDERE­N

Om herriescho­ppers te weren, voert de stad Mechelen in haar vernieuwde fuifzaal een IDscan in. Wie de regels overtreedt en voor overlast zorgt, krijgt een rode kaart en komt er een tijd niet meer in.

Na een jaar verbouwen opent De Loods op het Douaneplei­n op 13 oktober opnieuw de deuren. Door vechtparti­jen had de fuifzaal, die vroeger Perron M heette, een slechte reputatie gekregen. Daar maakt de stad nu komaf mee door een verplichte identiteit­scontrole in te voeren. Bezoekers moeten voortaan dus altijd hun identiteit­skaart op zak hebben.

De controles gebeuren met een ID-scanner. “Bij de heropening van De Loods krijgt iedereen een groene kaart”, zegt Herman Beyens, coördinato­r van de stedelijke jeugddiens­t. “Van zodra iemand het reglement overtreedt, riskeert die persoon een rode kaart.”

Zaken die niet geduld worden, zijn onder andere vechtparti­jen, het dealen of bezitten van drugs en de verkoop van alcohol aan minderjari­gen. “Maar ook meermaals roken in de zaal en daar na herhaalde waarschuwi­ngen toch mee doorgaan, kan leiden tot een fuifverbod. De beslissing daarover gebeurt in overleg met de politie. Wie in andere uitgaansbu­urten in de stad voor problemen zorgt, kan ook in De Loods een rode kaart krijgen.”

Toegangsve­rbod

Herriescho­ppers met een rode kaart kunnen al gauw een toegangsve­rbod van enkele maanden krijgen.

Het stadsbestu­ur benadrukt wel dat het om een preventiev­e maatregel gaat. Naast de inzet van onder meer veiligheid­sagenten in de fuifzaal. “Wij willen er vooral voor zorgen dat jongeren uit onze stad op een leuke, ontspannen en veilige manier kunnen fuiven. Het is niet de bedoeling om onze jeugd te viseren”, reageert schepen van Jeugd Greet Geypen (Open Vld).

Het systeem lijkt heel goed op het concept van Safe Zones in de regio Lier. “Daar bestaat het al een tijdje in de discotheke­n Volmolen en La Rocca”, zegt Ricardo Sola van Safe Zones. “Het systeem is gelinkt aan een database die volledig wordt beheerd en aangestuur­d door de politie. Wij, de clubuitbat­er of organisato­r van een evenement kunnen niet in die database. Wij kunnen ook de identiteit­sgegevens van de bezoeker niet lezen. Dat kan alleen de politie. Het enige wat wij zien als de identiteit­skaart wordt gelezen, is de groene of rode kleur.”

In Lier werkt het systeem goed. “Het heeft vooral een preventiev­e functie. Mensen weten dat ze in een database zitten en dat ze, als ze voor herrie zorgen, een sanctie kunnen krijgen. Enkele maanden niet kunnen feesten in een club waar je graag komt, is vaak zwaar om dragen.”

GREET GEYPEN Schepen van Jeugd (Open Vld) “We willen dat jongeren in onze stad op een ontspannen en veilige manier kunnen fuiven.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? Fuivers in De Loods krijgen een verplichte identiteit­scontrole.
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O Fuivers in De Loods krijgen een verplichte identiteit­scontrole.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium