Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tv-fitness op kleutermaa­t

Lierse Bodymap-methode zet kinderen via de buis aan tot meer beweging

- DENNIS VAN GOETHEM

Peuters en kleuters meer doen bewegen door ze voor de buis te zetten. Het plan van Ketnet lijkt gek, maar met Biba & Loeba zou het zomaar kunnen. Het nieuwe programma wil kinderen uit de zetel trekken en hun motoriek en hersenen stimuleren.

Ketnet pakt uit met een fitnesspro­gramma op maat van kleintjes. “Door de digitalise­ring bewegen onze peuters en kleuters te weinig”, zeggen de Lierse bewegingse­xperts Liesbeth Verhoeven en Ann De Wilde. “Buiten spelen komt er bijna niet meer van, zeker als ze in de stad wonen. Dagelijks bewegen is nochtans essentieel. De laatste vijf jaar gaat het steeds slechter met de motoriek van kleuters en vooral met het evenwicht. Als dat niet geoefend wordt, betalen ze dat later cash: de conditie, de ogen en zelfs het denkvermog­en gaan er dan op achteruit.”

Verhoeven en De Wilde bedachten voor 2- tot 6-jarigen de Bodymap-methode, die met oefeningen en spelletjes de zintuigen en het lichaam traint. Na leerkracht­en en ouders toonde ook Ketnet interesse. “Het zag een samenwerki­ng onmiddelli­jk zitten”, vertelt Verhoeven. “Biba en Loeba laten iedere aflevering de kijkertjes tien minuten meedoen met drie oefeningen, maar maskeren die als spelletjes. Af en toe halen ze een verrekijke­r boven om in de woonkamers binnen te gluren. Zo voelt het interactie­f aan en doen de kinderen sneller mee.”

De kleuters die dan door de verrekijke­r getoond worden, zijn na- tuurlijk niet echt live in hun huiskamer aan het sporten. Maar als de kijkende kinderen het gevoel hebben dat ze elk moment op tv kunnen komen, zullen ze wellicht liever mee aan het fitnessen zijn dan in de zetel te liggen. Net zoals ze toch iets braver zijn rond de sinterklaa­speriode, om niet weggezet te worden in het hoekje van de stoute kinderen.

“We hebben al veel programma’s rond sport gemaakt, maar dit is een unicum”, zegt Maarten Janssen, netmanager van Ketnet. “Ik schrok toen ik hoorde hoe weinig onze jeugd beweegt. Dan is het onze plicht om ons steentje bij te dragen.”

Goede voorbeeld geven

Of de methode van Verhoeven en De Wilde ook de meest efficiente is, valt af te wachten. “De onderzoeke­n naar de impact van Bodymap lopen nog”, zegt Dieter Baeyens, professor Gezins- en Orthopedag­ogiek aan de KU Leuven. “We weten wel al dat het helpt om motorische achterstan­den bij kinderen weg te werken.”

Baeyens noemt Biba & Loeba vooral een goed voorbeeld. “Onze bevolking is té passief, dan is zo’n programma een positief signaal. Idealiter bewegen kinderen één uur per dag aan gemiddelde intensivit­eit. 40% daarvan halen ze op de speelplaat­s en in de turnles, de rest moet van thuis komen.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S KETNET ?? Biba en Loeba kijken met een verrekijke­r de woning binnen en zien hoe de kindjes de als spelletjes gemaskeerd­e fitnessoef­eningen uitvoeren.
FOTO'S KETNET Biba en Loeba kijken met een verrekijke­r de woning binnen en zien hoe de kindjes de als spelletjes gemaskeerd­e fitnessoef­eningen uitvoeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium