Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dat ze hem maar levenslang in de gevangenis houden”

Bomenaar riskeert zeventien jaar cel voor moord in Spanje, vader schaamt zich diep

- SAM REYNTJENS

Zijn zoon hoeft hij nooit meer te zien, zegt Marcel Verbist in een reactie op het Spaanse assisenpro­ces waar Dave Verbist terecht staat voor moord. Een tweede moord. Vorig jaar kreeg hij voor de eerste al vijfentwin­tig jaar cel.

“Het was een uit de hand gelopen potje wurgseks”, verklaarde Dave Verbist (35), oorspronke­lijk uit Boom, maandag voor een volksjury in de Catalaanse stad Girona. “Ik had niet eens door dat ze niet meer kon ademen.” Verbist had even daarvoor gehoord dat hij meer dan zeventien jaar cel riskeert voor de gruwelmoor­d op Montse Mendez, een 40-jarige Spaanse moeder van twee. Het slachtoffe­r had hij vervolgens in stukken gesneden.

Tweede vrouwenmoo­rd

De zeventien jaar die hij nu ris- keert, kunnen bijgeteld worden bij de vijfentwin­tig jaar cel die Verbist vorig jaar al hoorde uit- spreken. Toen werd hij veroor- deeld voor een moord in Madrid. De Deense Anne Strande Jensen (27) werd gewurgd aangetroff­en in haar uitgebrand­e appartemen­t.

Of de speurders Verbist zouden gevonden hebben zonder dat hij op café zijn dronken mond voorbij sprak, is maar zeer de vraag. Dat hij nadien ook de moord bekende op Montse Mendez, op dat moment al maanden geleden, maakte het de Spaanse speurders helemaal gemakkelij­k. Toen de bekentenis­sen tot in België geraakten, reageerden vrienden, familieled­en en kennissen aanvankeli­jk erg verrast. “Een vriendelij­ke gast”, zo omschreven ze Verbist.

De vader van de Bomenaar, Marcel Verbist, ziet de berichtgev­ing over het proces in Spanje met lede ogen aan. In het verleden gaf de zestiger al aan dat het ooit wel eens moest mislopen met zijn zoon Dave. Vader Verbist was schipper en bijgevolg veel van huis.

“Zijn moeder nam die jongen mee naar Spanje en verwaarloo­sde hem”, zegt hij. Ondertusse­n hebben vader en zoon al jaren geen contact meer. “Toen hij tien jaar was, zat hij hier nog even in een instelling nadat hij in Spanje verwaarloo­sd op een strand was aangetroff­en”, vertelt Marcel. “Toen hadden we voor het laatst contact. Maar hij sprak al geen Nederlands meer. Hij kende mij ook niet meer. Niet moeilijk, die jongen had al tien papa’s gehad.”

Deurne

Zoon Dave woonde nog een tijdje in Deurne, maar verdween uiteindeli­jk definitief naar Spanje. “Hij had hier ook al geprobeerd vrouwen aan te randen”, aldus zijn vader. “Ik ben zo teleurgest­eld en triest over wat hij gedaan heeft. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat ze hem daar in Spanje voor altijd in de gevangenis houden.” Medelijden met zijn zoon heeft Marcel niet. “Maar in feite zou de moeder mee de cel in moeten. Want hij is zo niet geboren, hij is zo gemaakt.”

MARCEL VERBIST

Vader van beklaagde ‘‘Toen hij tien was hadden we voor het laatst contact. Hij kende me niet meer. Niet moeilijk, hij had al tien papa’s gehad.’’

 ?? FOTO IF ?? Vrienden en familieled­en omschreven Dave Verbist aanvankeli­jk als “een vriendelij­ke gast”.
FOTO IF Vrienden en familieled­en omschreven Dave Verbist aanvankeli­jk als “een vriendelij­ke gast”.
 ?? FOTO RR ?? De Deense Anne Strande Jensen. Verbist wurgde haar in Madrid.
FOTO RR De Deense Anne Strande Jensen. Verbist wurgde haar in Madrid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium