Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Sociale fraude bestrijden met camera’s in haven”

Philippe De Backer ziet in nieuw ANPR-netwerk instrument voor controles

- SACHA VAN WIELE

Staatssecr­etaris voor Bestrijdin­g van de Sociale Fraude en Privacy Philippe De Backer (Open Vld) hoopt dat zijn diensten toegang krijgen tot de beelden van 64 nieuwe ANPRcamera’s in de Antwerpse haven. “Zo kunnen we gerichtere controles uitoefenen op fraude in de transports­ector”, zegt hij.

De Antwerpse gemeentera­ad geeft groen licht aan het plaatsen van 64 camera’s met automatisc­he nummerplaa­therkennin­g in het havengebie­d. Ze worden in november geïnstalle­erd, vanaf februari moet het systeem in werking treden. Deze slimme camera’s worden in eerste instantie geplaatst in de strijd tegen drugstrafi­ek en op termijn mogelijk ook voor de naleving van de lage-emissiezon­e.

Staatssecr­etaris Philippe De Backer wil niet alleen de gegevens die worden verzameld voor de kilometerh­effing voor vrachtwage­ns gebruiken om de strijd tegen fraude in de transports­ector op te drijven, maar ook de beelden van dat toekomstig­e ANPR-netwerk in de haven. Hij onderzoekt in welke mate de sociale inspectied­iensten deze gegevens kunnen gebruiken om sociale dumping te stoppen.

Voldoende rust

Vrachtwage­ns boven 3,5 ton uit binnen- en buitenland zijn uitgerust met een meettoeste­l om de afgelegde kilometers te registrere­n voor de kilometerh­effing. “Veel vrachtwage­ns komen toe in de haven om te laden en te lossen”, zegt De Backer. “Wanneer de gegevens van het nieuwe ANPR-cameranetw­erk gekoppeld worden aan de

Staatssecr­etaris (Open Vld)

PHILIPPE DE BACKER “Als het nieuwe cameranetw­erk aan de kilometerh­effing gekoppeld wordt, kunnen er gerichtere controles op fraude gedaan worden.”

gegevens van de kilometerh­effing, kunnen de inspectied­iensten gerichtere controles uitoefenen op fraude met de tachograaf en bekijken of de chauffeurs voldoende rust nemen.”

Daarnaast zouden de beelden ook helpen bij de controle op de naleving van de cabotagere­gels. Deze regelgevin­g heeft betrekking op buitenland­se chauffeurs. Zij mogen maximum drie leveringen doen in België onder de arbeidsvoo­rwaarden van hun thuisland. Als ze echter meerdere leveringen doen, moet de chauffeur in België worden ingeschrev­en. “We merken dat wel wat buitenland­se chauffeurs en transportf­irma’s zich niet houden aan de cabotagere­gel”, zegt De Backer. “Als iemand bij een controle zegt slechts twee ritten te hebben gedaan, dan kunnen we dit controlere­n aan de hand van camerabeel­den. Als dan blijkt dat de vrachtwage­n vier of vijf keer de haven is ingereden, dan weet je dat er mogelijke fraude is. Ik ga aan de bevoegde ministers vragen om de sociale inspectied­iensten toegang te geven tot

die beelden.”

Uitwisseli­ng met buitenland

Isabelle De Maegt, woordvoers­ter van de organisati­e van Belgische transporte­urs en logistieke dienstverl­eners Febetra, steunt de inspanning­en van de staatssecr­etaris. “Het is belangrijk dat er verhoogde controles komen”, zegt ze. “Eén op de tien ritten op onze wegen is met een buitenland­se vrachtwage­n. De camerabeel­den zullen vooral nuttig zijn bij een controle. Het identifice­ren van buitenland­se vrachtwage­ns zal moeilijker zijn. Dat ervaart Antwerpen al met de handhaving van de lage-emissiezon­e. De uitwisseli­ng van persoonsge­gevens met sommige landen verloopt zeer moeizaam of is zelfs uitgeslote­n.”

 ?? FOTO BELGA ?? Heel wat buitenland­se chauffeurs en transportf­irma’s houden zich niet aan de cabotagere­gel, waarbij vrachtwage­ns maximum drie leveringen in België mogen doen.
FOTO BELGA Heel wat buitenland­se chauffeurs en transportf­irma’s houden zich niet aan de cabotagere­gel, waarbij vrachtwage­ns maximum drie leveringen in België mogen doen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium