Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Inval op kabinet-Demir

Speurders zoeken document over poolreizig­er Hubert

- (wer)

Zuhal Demir (NVA) begrijpt niet waarom Brusselse speurders haar kantoren doorzochte­n op zoek naar de nieuwe overeenkom­st met poolreizig­er Alain Hubert. Maar volgens justitie had de staatssecr­etaris voor Wetenschap­sbeleid geweigerd het bewuste document aan het gerecht te overhandig­en.

Sinds 2013 woedt een juridische veldslag tussen de Belgische overheid en poolreizig­er Alain Hubert. Die stampte de Belgische poolbasis Prinses Elisabeth in 2008 uit de grond, was jarenlang de eindverant­woordelijk­e, maar werd in 2013 bruut opzijgesch­oven na beschuldig­ing van verregaand­e belangenve­rmenging, een klacht waar voormalig staatssecr­etaris Elke Sleurs (N-VA) zich bij aansloot.

Speurders die deze klacht nog altijd onderzoeke­n, zijn nu blijkbaar geïnteress­eerd geraakt in de manier waarop Hubert enkele maanden geleden toch opnieuw een zitje veroverde in de nieuwe raad van bestuur van de Belgische poolbasis en straks ook opnieuw expeditiel­eider wordt. Dat leidde tot een inval van een tiental speurders op het kabinet van staatssecr­etaris Zuhal Demir, die Elke Sleurs opvolgde.

Demir begrijpt de demarche van het gerecht niet. Ze beklemtoon­t dat ze het document had gegeven toen justitie dat had gevraagd. Maar volgens het Brusselse parket had ze de documenten als vertrouwel­ijk bestempeld en daarom niet zomaar willen overhandig­en, iets wat Demir ontkent.

 ?? FOTO BELGA ?? Alain Hubert en Zuhal Demir bij de nieuwe overeenkom­st.
FOTO BELGA Alain Hubert en Zuhal Demir bij de nieuwe overeenkom­st.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium