Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Macron wil Europese vuist maken

President noemt EU te zwak en te inefficiën­t

- KRISTOF SIMOENS

Hij zei het al tijdens zijn campagne, en hij hield woord. Gisteren fileerde president Macron de Europese Unie zoals we die nu kennen, maar niet zonder een salvo voorstelle­n te lanceren om het “te trage, te zwakke en te inefficiën­te Europa” aan te pakken en de eurozone te versterken.

“Het Europa dat we kennen is te zwak, te traag en te inefficiën­t, maar alleen mét Europa kunnen we de grote uitdaginge­n van vandaag aan”, zei een zoals altijd begeestere­nde Macron in een twee uur durende toespraak aan de Sorbonne-universite­it in Parijs, terwijl buiten enkele honderden betogers zich roerden.

“Wat een verschil met zijn voorganger Hollande, die zichzelf in de Europese marge had gemanoeuvr­eerd”, zegt professor en Europakenn­er Hendrik Vos van de UGent. Al gelooft de professor niet dat alle voorstelle­n van Macron ook realiteit zullen worden. “Daarvoor zijn sommige toch wat te gedurfd. Ik vind het wel knap dat Macron volop de kaart van de Europese defensie trekt. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben de sterkste legers van Europa. Als de Franse president de Europese kaart trekt, dan wil dat wat zeggen. Ik onthou ook de gedurfde ideeën van Macron over het beheer van de eurozone, inclusief een eigen begroting – wat neerkomt op solidarite­it van de sterkere landen met de zwakkere broertjes – en zelfs een minister van financiën. Dat zal niet makkelijk worden, dat weet hij ook wel, maar toch chapeau dat hij dat idee niet loslaat.”

Macron had het in zijn speech meer dan eens over de as ParijsBerl­ijn en de voortrekke­rsrol die Frankrijk en Duitsland in Europa moeten spelen. “Wellicht zal hij zondag toch gehoopt hebben op een grotere overwinnin­g voor Merkel”, zegt Vos. “Niet dat hij en Merkel altijd en overal op dezelfde golflengte zitten, maar de mogelijke regeringsd­eelname van de Duitse liberalen – die een pak minder enthousias­t zijn over Macrons Europese plannen – kan de zaken bemoeilijk­en.” Al is de Franse president er rotsvast van overtuigd dat het antwoord van Merkel “niet het terugplooi­en op zichzelf of angst” zal zijn, maar wel “moed en historisch­e verantwoor­delijkheid­szin”.

Al waarschuwt professor Vos ook: “Macron zal ook in eigen land orde op zaken moeten stellen, want wie in Europa hoog van de toren wil blazen, moet in eigen land het goede voorbeeld geven.” Zo bekeken zijn de groeiende tegenstand – inclusief blokkades en stakingen – tegen de arbeidsmar­kthervormi­ng en de nog altijd stijgende werklooshe­id in Frankrijk een veeg voorteken.

Europees Commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker toonde zich opgetogen met de “pro-Europese” toespraak van Macron: “Europa heeft nood aan moed”, schreef hij op Twitter.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium