Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ere-stadssecre­taris Roel Verhaert bewaakt integritei­t

- (svw)

Voormalig en ere-stadssecre­taris Roel Verhaert is aangesteld als de nieuwe voorzitter van het Bureau voor Integritei­t. Dit bureau, dat na de Visa-crisis in 2003 werd opgericht, bewaakt de integritei­t en deontologi­e van het stadsperso­neel en de politici.

Sp.a-fractielei­dster Kathleen Van Brempt had enkele bedenkinge­n bij deze aanstellin­g. “Ik twijfel niet aan de integritei­t en de bekwaamhei­d van Verhaert”, zegt Van Brempt. “Alleen was hij zo lang baas van de stadsadmin­istratie dat hij wel eens een dossier voor hem zou kunnen krijgen dat hij kent van zijn functie als stadssecre­taris. Bovendien betreur ik dat de stad niet zocht naar externe expertise.”

Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) zag in Roel Verhaert een mooie opportunit­eit. Hij beseft ook dat er soms dossiers zullen zijn waarbij de ere-stadssecre­taris in zijn vorig leven bij betrokken was. “Dat zal vooral in het begin zijn, maar ik ben overtuigd dat Verhaert daar met het nodige plichtsbes­ef zal mee omgaan. Ik ben vooral blij dat hij dit wenst te doen, want geschikte kandidaten zijn niet dik bezaaid. Hoewel we bij mijn weten hierover nooit echt een profiel hebben opgesteld. Een lid van het integritei­tsbureau krijgt enkel een zitpenning. Verhaert toont dus een grote betrokkenh­eid.”

Verhaert volgt Ivo Moyersoen op en is de derde voorzitter van het Bureau voor Integritei­t.

Aan de titel van ere-secretaris hangt ook een ambassadeu­rschap vast. Verhaert zal met het schepencol­lege bespreken hoe hij deze functie moet invullen. Zo zal hij op vraag van het schepencol­lege, de burgemeest­er of de huidige stadssecre­taris opdrachten vervullen. Voor dergelijke opdrachten krijgt het stadsperso­neel, ook zij die gepensione­erd zijn, een vergoeding. Ere-stadssecre­taris Verhaert krijgt per opdracht de hoogste vergoeding van bedrijfsex­pert.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Roel Verhaert.
FOTO JORIS HERREGODS Roel Verhaert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium