Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Studenten lossen uw computerpr­oblemen op

Jongeren komen aan huis om u te helpen met uw laptop of smartphone

- CHRISTOF WILLOCX U kunt BEEGO bereiken op 0493.07.05.07 en Ori Omi op 0484.19.13.27.

De Anwerpse startup BEEGO stuurt vanaf volgende week informatic­aspecialis­ten naar mensen thuis om softwarepr­oblemen met computers en smartphone­s op te lossen.

Frederick Scraeyen (35) heeft zijn job als zelfstandi­g projectman­ager bij bedrijven opgezegd, om zich volop op de oprichting van BEEGO te concentrer­en. “De digitalise­ring raast verder in een snel tempo”, zegt Frederick Scraeyen. “Jongeren hebben nooit iets anders dan het internet gekend. Maar iets oudere mensen moeten zich die digitale methodes eigen maken. Daarom sturen we vanaf maandag 2 oktober informatic­astudenten met de fiets naar mensen thuis, om ze te helpen bij allerlei digitale problemen.”

“Dat gaat bijvoorbee­ld van het overzetten van contacten en foto’s van de ene telefoon naar de andere, maar we kunnen ook uitleg geven over internetba­nkieren of over de mogelijkhe­den van het internet in het algemeen.”

“De studenten zijn niet alleen gebeten door informatic­a. We selecteren ze ook op basis van hun talent om hun kennis in mensentaal uit te leggen aan mensen die niet zo mee zijn met de digitale wereld.”

De naam BEEGO is niet lukraak gekozen. “Het woord ‘bee’ (Engels

voor bij, red.) verwijst naar bijtjes die nuttig werk verrichten. En ‘go’ verwijst naar het feit dat we die bijtjes naar allerlei locaties uitzenden. Waarom ik mijn job opgeef voor dit project? Omdat het al een tijdje kriebelde om een eigen bedrijfje op te richten. En omdat ik iets wil doen om de maatschapp­ij beter te maken.”

Klanten binnen de Ring

BEEGO richt zich in eerste instantie tot mensen die in Antwerpen binnen de Ring wonen. “Een klant binnen de Ring betaalt 19 euro voor het eerste halfuur, en daarna 14 euro per elk extra halfuur. Meestal is het probleem binnen het uur opgelost. We bedienen ook klanten die buiten de Ring wonen, maar voor hen rekenen we voor elke kilometer een euro extra aan. We proberen telkens dezelfde dag van de oproep nog aan huis te komen.”

BEEGO begint pas op 2 oktober, maar klant Nicole De Roose (71) mocht gisteren al voor proefkonij­n spelen. “De mensen van BEEGO hebben me getoond hoe ik foto’s van mijn iPhone naar mijn laptop moet overzetten en hoe ik een USB-stick moet gebruiken. Ik heb alle stappen netjes op een blad papier geschreven, zodat ik het in het vervolg zelf kan doen.”

BEEGO benadrukt dat het enkel softwarepr­oblemen bij mensen thuis oplost. Voor het herstellen van een kapotte iPhone kan u sinds vorig jaar bij de start-up Ori Omi terecht. “Wij hebben nu één à twee klanten per dag”, zegt Joachim Badejoh, oprichter van Ori Omi. “We zijn zowel in Antwerpen, Gent als Londerzeel actief. In het komende jaar willen we verder groeien.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Student Manno Evrard en BEEGOopric­hter Frederick Scraeyen leggen aan Nicole De Roose uit hoe ze foto’s overzet van haar iPhone naar haar laptop.
FOTO DIRK KERSTENS Student Manno Evrard en BEEGOopric­hter Frederick Scraeyen leggen aan Nicole De Roose uit hoe ze foto’s overzet van haar iPhone naar haar laptop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium