Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Finale voor Frutos

Argentijn sollicitee­rt bij winst naar benoeming als hoofdcoach Uitgelezen kans voor Anderlecht om punten te pakken in Champions League Paarswit moet kunnen profiteren van belabberde uitreputat­ie van Schotten

- JÜRGEN GERIL

Als Nicolas Frutos (36) vanavond met Anderlecht wint van Celtic, maak hem dan volgende week maar eens T2... Dat wordt niet evident, zelfs al reed Hein Vanhaezebr­oucks manager Mogi Bayat gisterenmo­rgen nog de parking op van Anderlecht. Tegen de Schotten staat veel op het spel: Frutos speelt voor zijn toekomst als hoofdcoach, Anderlecht om kans te maken op Europese overwinter­ing. Waterkansj­es kunnen echte kansen worden.

Terwijl Nicolas Frutos gisterenmo­rgen training gaf, kwam Mogi Bayat de parking van het oefencompl­ex opgereden. Discreet - dit keer in een Smart en niet in zijn ronkende Jeep - maar Mogi zwaaide wel naar de journalist­en. Nu, Bayat komt erg vaak op Anderlecht en Frutos zelf laat zich niet van de wijs brengen door alle geruchten over Hein Vanhaezebr­ouck. “Ik heb al vaak gezegd dat ik zin heb om hoofdcoach te blijven”, aldus de Argentijn. “Mijn ideeën zijn erg duidelijk, maar ik ken de situatie hier. Ik bedank Herman Van Holsbeeck wel omdat hij de deur op een kier laat. Nu focus ik ten volle op Celtic. Dat wordt een sleutelmat­ch.”

Celtic: 6 op 90

Stel u maar eens voor dat Frutos zich toont in de Champions League. Hou zijn ambities dan maar eens binnen de perken. En het is zeker mogelijk. Want Celtic is dan wel de Schotse recordkamp­ioen met 48 titels - 6 in de laatste 6 jaar - en de ploeg met gemiddeld het meeste balbezit (70,8 %) in alle Europese competitie­s, in de Champions League hebben de Schotten een vreselijke uitreputat­ie. Sinds 2000 speelden ze op het kampioenen­bal 30 wedstrijde­n op verplaatsi­ng en behaalden ze 6 op 90. Drie draws - weliswaar twee vorig seizoen - en één povere uitzege tegen Spartak Moskou. Dat Celtic in zijn eigen competitie de bal monopolise­ert, komt natuurlijk omdat het er speelt tegen kleine ploegjes als Dundee.

“Omdat Anderlecht thuis speelt, zijn wij de favoriet”, meent Frutos. “Maar laten we Celtic niet onderschat­ten. Zij spelen al lang niet meer het typische Schotse kick and rush-voetbal. Ze zijn fysiek en collectief nog sterk, maar combineren dat met veel technische kwaliteite­n. Roberts is een heel goeie flankspele­r. We hebben Celtic geanalysee­rd op basis van videobeeld­en.”

“Iedereen hypergemot­iveerd”

Veel waarnemers vinden dat de interim-coach nu vooral moet kiezen voor een duidelijk spelsystee­m en niet oeverloos moet blijven schuiven met spelers en veldbezett­ingen, zoals hij dat zaterdag deed in Waasland-Beveren. Dat zou het spel van Anderlecht ten goede komen, want als de Brusselaar­s hun niveau niet opkrikken, wordt Celtic toch een enorme klus.

“Ik kan nog niet zeggen dat ik een typeploeg heb, maar na twee matchen weten de jongens toch al meer wat ik verwacht en ik zie dat er weer gelachen wordt in de kleedkamer. Na het ontslag van René Weiler waren het twee emotionele weken met twee weinig evidente verplaatsi­ngen naar Westerlo en Beveren. Zondag konden we herademen tijdens een dagje verlof. Daar werd de knop omgedraaid. Iedereen zal hypergemot­iveerd zijn tegen Celtic.”

Het Astridpark is alvast uitverkoch­t en er komen ook 110 journalist­en en 24 fotografen uit allerlei landen. Vanuit België en Schotland uiteraard, maar net zo goed uit de VS, China en Brazilië. Voor Frutos is het zijn allereerst­e thuismatch als hoofdcoach. Hij kan nog populairde­r worden bij de fans. “Maar ik heb geen speciale boodschap voor de supporters. Ik ken hen al jaren en weet dat ze vol achter de ploeg zullen staan. Het belangrijk­ste is wat wij laten zien: ons eigen spel maken, kansen creëren en voor de zege gaan. Wij moeten niet praten, maar voetballen.”

Lessen trekken

Het mag duidelijk zijn dat Nicolas Frutos lessen trekt uit zijn eerste week als hoofdcoach. De Argentijn praat intussen al iets terughoude­nder en schreeuwt net iets minder luid dat hij de ideale opvolger is voor Weiler. Blijft dat zo als hij vanavond zegeviert en op handen wordt gedragen? “Of dit mijn grote finale is? Ach, in de Champions League zijn alle matchen finales. Maar als Anderlecht kans wil maken op overwinter­ing, moeten we wel winnen. Laten we realistisc­h zijn: punten afpakken van Bayern en PSG wordt een pak moeilijker.”

In zijn dromen juicht het volle Vanden Stockstadi­on Frutos vanavond toe en blijft Hein Vanhaezebr­ouck waar hij zit. Maar als Frutos kansloos ten onder gaat, wordt het zondag in de competitie tegen Standard wellicht maar een overbodige troostfina­le.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium