Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer bouwvakker­s dan architecte­n

- DOOR LUDO VANDEWALLE

Een mirakeltje is altijd mogelijk. Toch gaan we ervan uit dat Anderlecht tegen PSG en Bayern München in deze editie van de Champions League geen punt pakt. Dat is geen zwartkijke­rij, maar realisme. De bal mag nog zo rond zijn, op het einde wint het geld. Het verschil tussen Anderlecht en die twee grootmacht­en, de ene al nieuwer dan de andere, is te groot.

Celtic is wel een haalbare kaart. De club met de groenwit gestreepte shirts is een traditieve­reniging, een échte voetbalclu­b in al zijn vezels, maar heeft de race met de Europese top al lang verloren. Zoals Anderlecht. We vinden de Schotten wel geregeld op het kampioenen­bal terug als ze door de voorronde geraken maar meer dan een figuranten­rol spelen ze nooit. Zoals Anderlecht. Het feit dat iedereen zich de thuiszege van Celtic tegen Barcelona in november 2012 herinnert en dat het stilaan bejaarde popidool Rod Stewart voor dit unieke feit tranen met tuiten huilde, zegt het eigenlijk allemaal. Zoals die ene keer dat Anderlecht in 2001 door de eerste groepsfase geraakte en zelfs Man United klopte. De jongste vijftien jaar behaalde Celtic in vijf edities op verplaatsi­ng ocharme zes punten. In de Schotse competitie is Celtic al zes jaar de koning, maar in de Champions League loopt éénoog mank. Zoals Anderlecht. Beide clubs zijn sportief niet meer dan komma’s in deze door geld gedomineer­de clubcompet­itie. Onze landskampi­oen treft vanavond dus zijn gelijke. Niet meer, niet minder. Paarswit heeft wat meer technisch vermogen, Celtic wat meer vechtlust. Want wees gerust: poëten op ijzeren pinnen, behept met een fluwelen

touch, zijn er nog altijd in de minderheid. Meer bouwvakker­s dan architecte­n.

Het lot van Anderlecht ligt vanavond in de handen van zijn architecte­n. Onvoorspel­baar welke elf selectiehe­er Nicolas Frutos in al zijn manifestat­iedrang vanavond weer tussen de lijnen zal brengen. Omdat de wedstrijdm­entaliteit er wel zal zijn, weet hij hopelijk dat het verschil moet gemaakt worden door de creatievel­ingen. Een woord van genade voor de met zijn vorm worstelend­e Sofiane Hanni die een opening creëert, het schot van Nicolae Stanciu of de flits van Henry Onyekuru. We kijken ernaar uit. Het is rekenen op hen. Als ze mogen meedoen.

Nicolas Frutos (interimcoa­ch Anderlecht) “Na twee matchen weten de jongens toch al meer wat ik verwacht. Ik zie dat er weer gelachen wordt in de kleedkamer.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium