Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nummer 100? tegen PSG

OLIVIER DESCHACHT speelt vanavond 99e Europese match voor paarswit

- JÜRGEN GERIL

O livier Deschacht (36) is even oud als coach Nicolas Frutos, maar de verdediger staat wel voor een mijlpaal in zijn spelerscar­rière. De OostVlamin­g betwist vanavond zijn 99e Europese match voor Anderlecht en hunkert naar die honderdste. In 2003 was ‘Ollie’ er al bij toen paarswit Celtic klopte met het kleinste verschil.

Honderd Europese duels voor één ploeg. Het is weggelegd voor Messi bij Barcelona of Casillas indertijd bij Real Madrid, maar straks ook voor Olivier Deschacht bij Anderlecht. “Het zijn plezante cijfers”, zegt de verdediger. “Beter doen dan Filip De Wilde

(80 matchen, red.) is mooi, maar het enige wat telt voor mij is winnen tegen Celtic. Want ook na zoveel Europese matchen blijf ik ambitieus en wil ik op dat veld staan. Soms overdrijf ik daar wel in, want zelfs op mijn 45e zal ik nog vinden dat ik in de eerste ploeg van Anderlecht hoor - ook al zal dat niet meer zo zijn - want ik kan niet zonder die stress.”

Deschacht was er trouwens al bij toen Anderlecht in 2003 met 1-0 won van Celtic in de Champions League. “Dat was mijn mooiste Champions Leaguezege. De Boeck kreeg rood, maar we gingen met drie achteraan spelen en Aruna scoorde de winning goal. Dat was tegen het grote Celtic met wereldspit­s Henrik Larsson, hé. Maar Anderlecht had toen ook een iets meer uitgebalan­ceerde ploeg dan nu, met de 17-jarige Kompany, Vanderhaeg­he, Jestrovic… Vandaag zijn er in ons elftal wat posities onderbezet en zoeken sommigen naar hun beste vorm. Al hoop ik dat alles in de plooi valt als we nu tegen Celtic spelen. Het kan snel gaan.”

Dat weet Deschacht maar al te goed, want onder Weiler was hij nog een bankzitter. Het is Nicolas Frutos die hem weer opwaardeer­de. “Ik wist dat er een moment zou komen waarop de coach mij nodig had. Daarom heb ik ook veel individuee­l getraind met Frutos toen René Weiler hier nog was. Het is een kwestie van je kans te grijpen als je die krijgt.”

Al vindt ook de veteraan dat Anderlecht nog niet helemaal op het goeie spoor zit na het vertrek van Weiler. “De resultaten zijn niet dramatisch, maar de stress is nog niet weg. We zullen ons pas weer comfortabe­l voelen als het voetbal beter wordt en we makkelijke­r zeges boeken. Dat moet lukken, want Frutos werkt op een andere manier dan Weiler. Of Nico nu hoofdcoach blijft of niet: de focus moet er zijn.”

En op 18 oktober thuis tegen PSG hoopt Deschacht dan op de apotheose met zijn honderdste Europese match. “Tja, nu gaat het weer fantastisc­h voor mij. We zien wel waar het eindigt. Ik heb ook al geleerd dat het soms snel weer bergaf kan gaan.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS, BELGA ?? Olivier Deschacht was er al bij toen Anderlecht in de herfst van 2003 (!) met 10 won tegen Celtic.
FOTO PHOTO NEWS, BELGA Olivier Deschacht was er al bij toen Anderlecht in de herfst van 2003 (!) met 10 won tegen Celtic.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium