Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zeg niet Mousa Dembélé tegen… Moussa Dembélé

-

M ousa Dembélé is Moussa Dembélé niet. Vreemde zin, denkt u? Maar let vooral op de schrijfwij­ze van de voornaam. Anderlecht moet vanavond opletten voor Dembélé. Niet te verwarren met de Antwerpena­ar van de Rode Duivels en Tottenham Hotspur, want we hebben het over de 21jarige Franse spits van Celtic. Twee verschille­nde voetballer­s met toch ook enkele opmerkelij­ke gelijkenis­sen. De Belgische Dembélé durft al eens met de voeten van de pers te spe- len. Zo’n twee jaar geleden vertelde hij tegen deze krant dat zijn voornaam met één ‘s’ geschreven wordt. Een week later grapte hij tegenover een andere krant dat het toch met dubbele ‘s’ is. Maar voor eens en voor altijd: het is Mousa. Eén ‘s’ dus. Zo staat het ook op zijn persoonlij­ke Twitter-account. Bij de Dembélé van Celtic schrijven we de voornaam met dubbele ‘s’. Visueel is er dus een verschil in hun naam, fonetisch klinkt het allemaal hetzelfde.

Lange tijd is het niet duidelijk geweest wat nu eigenlijk de beste positie was van de Belgische Mousa Dembélé. Hij speelde als flankaanva­ller, diepe spits, aanvallend­e middenveld­er,... Maar vandaag is iedereen het erover eens: op de acht rendeert hij het best. Dan is het bij de Franse Moussa een stuk duidelijke­r. Hij is altijd een echte diepe spits geweest en zal altijd een echte diepe spits blijven. Of hij daar straks tegen Anderlecht ook zal staan, is nog koffiedik kijken. Dembélé is nog maar pas hersteld van een hamstringb­lessure en begint mogelijk op de bank.

De Belgische Mousa Dembélé kende een gestage opbouw van zijn carrière. Eerst bij Germinal Beerschot, dan via het bescheiden Willem II naar een Nederlands­e subtopper als AZ om pas op 23-jarige leeftijd de overstap te maken naar Fulham in de Premier League. Hij had op zijn 21e alleen nog maar Europa League gespeeld met AZ, terwijl de Moussa van Celtic op dezelfde leeftijd al bezig is aan zijn tweede Champions Leaguecamp­agne. Vanuit de jeugdoplei­ding van PSG staat hij al heel zijn leven bekend als een groot talent. Op z’n 19e stonden topclubs als Liverpool, Juventus en Napoli al in de rij, maar Dembélé koos voor speelgaran­ties bij Celtic, dat hem transfervr­ij bij Fulham oppikte. Intussen is zijn marktwaard­e de lucht ingeschote­n tot 45 miljoen, maar het valt nog af te wachten of hij eenzelfde carrière maakt als de 30-jarige Belg.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium