Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tegen zo’n team winnen, in Rusland, dat is kicken”

Antwerp kampt tegen Pools Rosa Radom voor stek in Champions League

- PATRICK CEULEMANS

Telenet Giants Antwerp kwalificee­rde zich door de grote poort voor de derde en beslissend­e voorronde van de Champions League. De selectie van coach Roel Moors zegevierde, na de winst (9087) zondag in de heenmatch, ook bij het sterke Russische Nizhny Novgorod. Na een nieuwe nagelbijte­r flikkerde er 6266 op het scorebord. Een stunt. “Defense was de sleutel”, wist uitblinker Jason Clark (20 punten, 4 assists).

Vrijdag ontvangt Telenet Giants Antwerp in de Lotto Arena Rosa Radom, met onder meer Kevin Punter (ex-Giants). Maandag is de return in Polen.

De inzet is hoog: enerzijds een stek in de groepsfase van de Champions League, anderzijds een premie van 50.000 euro. “Voor onze drie reizen in de voorronde zou dat een mooie compensati­e zijn”, knipoogde sportief manager Leo De Rycke. “Reizen, rusten, slapen, een beetje trainen en matchen afwerken. Dit is NBA-ritme”, lachte Jason Clark. Ondanks het ontbreken van Moses Kingsley, Thomas Akyazili en Tyler Kalinoski verloopt de seizoensta­rt van Telenet Giants Antwerp verbluffen­d. Ongeslagen in de voorronde van de Champions League en dus een magistrale 4 op 4. “Rosa Radom wordt weer een zware dobber. We zitten echter in de flow en willen de komende week de kers op de taart zetten”, besloot Clark.

Bako

De 2m08 grote Belgian Lion Ismaël Bako was met 13 punten en 8 rebounds de tweede smaakmaker bij een collectief scherp spelende Antwerpse ploeg. “Ik moest na de campagne bij de Lions mijn weg nog zoeken bij mijn nieuwe ploeg. De eerste weken verliepen moeizaam, maar de integratie is stilaan maar zeker achter de rug. Ik ben vooral blij dat ik mijn steentje op het parket heb kunnen bijdragen. Winnen in Rusland en tegen een fysiek team als Novgorod is kicken, hoor. Ja, ik hoop echt dat we nu kunnen doorstoten naar de groepsfase van de Champions League”, aldus de Leuvenaar van de Giants.

De wedstrijd begon nochtans redelijk dramatisch voor Telenet Giants Antwerp. In de eerste minuut blesseerde Bako zich na een gemiste dunk aan de elleboog en keek Dave Dudzinski al tegen 2 fouten aan. De Serviër Stevan Jelovac leidde na de studierond­e Novgorod naar een 10-4-bonus. De Giants toonden echter veerkracht, reageerden na 13-6 en met een dunk van Aleksander Marelja. Bako, opgelapt door de medische staf, keerde terug op het parket en maakte indruk met dunks en 3 op 4 vrijworpen. De Giants vonden na een bom van vinnige Jason Clark en een energieke Thibaut Vervoort de aansluitin­g: 16-15.

De start van het tweede kwart bracht een snelle 9-0 Russische tussenspur­t: 25-17. De Giants leken van slag, maar na een time-out van coach Roel Moors volgde er een schitteren­de remonte. Dudzinksi en Dennis Donkor waren de bezielers van de 1-11-tussenspur­t en 25-28-voorsprong. Het slot van de eer- ste helft was bitsig, maar de Sinjoren verloren hun cool niet en trokken de rust in met 33-33.

Ook in de tweede helft vond Novgorod geen antwoord op de strakke Antwerpse verdedigin­g. Na drie kwarts flikkerde er na 38-38 een 49-48 Russisch bonusje op het scorebord. In het slotkwart ging het via Stevan Jelovac naar 58-52. De Giants panikeerde­n echter niet. Dudzinski, Bako en een swingende Clark pakten met een vernietige­nde 0-10-tussenspur­t. De verdiende winst en kwalificat­ie was meteen een feit.

 ??  ?? FOTO GOYVAERTS/GMAX
AGENCY Uitblinker Bako scoort hier in de heenmatch in Antwerpen.
FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY Uitblinker Bako scoort hier in de heenmatch in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium