Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is een droom”

Frans en Gerda Lens eigenaar van Belgisch kampioen Chilli Willi

- KRIS VAN LOO

Frans en Gerda Lens kennen ze in Putte van Keukens Geens. In de paardenwer­eld zijn ze gekend als leverancie­rs van de paarden van de familie Philippaer­ts. Vorig weekend beleefden ze een hoogtepunt: hun paard Chilli Willi werd met Nicola Philippaer­ts Belgisch kampioen.

“Wij zitten al een kwarteeuw in de paarden. Het is begonnen met onze dochter Elke. Zij is gestopt, maar bij ons is de microbe gebleven”, lacht Gerda Claes. Zij reist samen met haar man Frans Lens de wereld rond als hun paarden in actie komen. Die hebben onderdak gevonden bij de familie Philippaer­ts. De kersverse Belgische kampioen Chilli Willi is zo’n paard. “Wij zijn zonder verwachtin­gen naar het BK gegaan. Een foutje is zo gemaakt. Gelukkig bleef Nicola rustig onder de druk en de stress van het BK”, vertelt Gerda.

“Die finale is echt spannend. Je mocht geen balk laten vallen. We hebben langs de kant onze adem meermaals ingehouden”, lacht Frans Lens. “Chilli Willi heeft alles: hij is voorzichti­g, heeft veel paardenkra­cht en is cool in zijn hoofd. Hij sprong dit jaar zelden buiten de prijzen. De timing van het BK was perfect. Chilli Willi heeft een drukke kalender afgewerkt. Hij was net terug van de vijfsterre­n GP van Lausanne, waar hij vierde werd. Het BK was zijn laatste wedstrijd. Hij graast nu in de weide en geniet van zes weken rust. Dit is een droom. Wij zitten al 25 jaar in de paarden en dit is onze eerste gouden BK medaille. Dat zegt hoe uitzonderl­ijk zoiets is.”

Toch was Chilli Willi de grote favoriet, niet? “Ja, al betekent dat niets. Om een kampioensc­hap te winnen, moet je toch altijd een beetje geluk hebben. En dat mag ook wel eens. Bisquet Balou is een ander paard van ons, die evenwaardi­g is. Een jaar geleden kreeg hij een peesblessu­re. Bisquet is momenteel aan de zee aan het revalidere­n, in het zoute zeewater. Hopelijk zien we hem over enkele maanden terug in de ring. Dat overkomt je ook met paarden. Gelukkig zijn er ook momenten zoals vorig weekend.”

“Ik ben de ochtend van de finale opgestaan met een onverklaar­baar goed voorgevoel. Heel eigenaardi­g en mijn droom is uitgekomen. Vorig jaar sprong Chilli Willi nog 1,40m, straf hé. In december vorig jaar, tijdens Jumping Mechelen, sprong Chilli Willi voor het eerst over hoge hinderniss­en en toen besefte ik dat hij een heel speciaal paard is.”

 ?? FOTO JEAN HENDRIX ?? Nicola Philippaer­ts met Chilli Willi.
FOTO JEAN HENDRIX Nicola Philippaer­ts met Chilli Willi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium