Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil onze buurt promoten”

‘Iedereen Beroemd’ volgt bekende wijkbewone­r

- TOM VETS

Het Eénprogram­ma Iedereen Beroemd focust deze week op de Antwerpse wijk Luchtbal. Bewoner Robert Claessens, vrijwillig­er en drijvende kracht achter heel wat lokale initiatiev­en, is de centrale figuur in de rubriek Stamboom.

De rubriek Stamboom gaat elke week over een opvallende figuur, zijn familie en hun omgeving. Deze keer is het Robert Claessens die u nog tot vrijdag aan het werk ziet op de Luchtbal.

“Via mensen uit de buurt was mijn naam terechtgek­omen bij de makers van Iedereen Beroemd”, vertelt Robert. “En blijkbaar vonden ze mij interessan­t genoeg om een hele week over uit te zenden. Daar schrok ik wel van. Ik dacht dat het één reportage was. Maar ter voorbereid­ing moest ik al een interview van anderhalf uur geven, en het opnemen van de reportages nam ook enkele dagen in beslag.”

Robert is een bekend gezicht en vrijwillig­er in de wijk, maar woont er niet zijn hele leven. “Ik heb zowat overal al gewoond, maar tot een negental jaar geleden woonde ik op de Bredabaan in Merksem. Rond mijn 56ste werd ik plots werkloos en kwam ik naar de Luchtbal. Het viel me op hoe hecht de buurt er is. Op enkele maanden kende ik meer mensen hier dan op de Bredabaan.”

In de uitzending­en zien we ook Roberts familie. “Onder wie mijn vrouw, die qua karakter net het tegenoverg­estelde is. Die zit altijd binnen, deels ook omdat ze door haar gezondheid niet alles meer kan. Ze zegt me vaak dat ze voor mij een ‘zittend gat’ gaat kopen, maar dat zal niet pakken, vrees ik

(lacht).”

“Verder zie je een van mijn zonen in de reportage, de andere is nogal cameraschu­w. En ook buurjongen Ali, die ik zowat als een stiefzoon zie, komt aan bod.”

Toen Robert werkloos werd, duurden de dagen lang. “Ik moet iets om handen hebben. Op een dag zag ik hier een jongetje fietsen met een kapotte fiets. Ik hield hem tegen, en zei hem dat ik het zou maken. Dat werd enorm geapprecie­erd en al gauw kwamen er nog mensen aankloppen met fietsprobl­emen.”

Memorabele momenten

Maar de inzet van Robert beperkte zich niet tot kleinschal­ige activiteit­en. “Ondertusse­n organisere­n we al enkele jaren een Halloweene­vent. Over een dikke maand is het weer zover. Aanvankeli­jk opgehangen aan een groot verhaal waarbij kinderen een kijkje in een versierd huis konden nemen. We hoopten op 50 deelnemers, maar het waren er 250. Allochtoon en autochtoon klitten dan mooi samen, zolang het maar niet met religie te maken heeft. Halloween of carnaval leent zich perfect voor zulke dingen. Een ander memorabel moment dat ik hier meemaakte, was met het Offerfeest. De moslims hadden vlees op overschot, en we hebben daarmee een grote barbecue gehouden. Ook toen smolten alle culturen perfect samen.” De medewerkin­g aan Iedereen

Beroemd kadert in een grotere droom. “We hopen dat de reportages nog meer in gang zetten. Ik denk aan een groot Halloweenf­estival waarmee we onze wijk op de kaart zetten. Nu halen we te vaak met negatieve berichtgev­ing de media. Het is ook niet de bedoeling dat die reportages ‘de grote Robert-show’ worden. Ik wil onze multicultu­rele, vredelieve­nde buurt promoten.”

 ?? Robert Claessens, drijvende kracht van de Luchtbal, wordt deze week geportrett­eerd in Iedereen Beroemd.
FOTO VICTORIANO MORENO ??
Robert Claessens, drijvende kracht van de Luchtbal, wordt deze week geportrett­eerd in Iedereen Beroemd. FOTO VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium