Gazet van Antwerpen Stad en Rand

62 miljard van België naar belastingp­aradijs Dubai

- NICO TANGHE

Driekwart van alle aangegeven transactie­s met buitenland­se belastingp­aradijzen door Belgische bedrijven gebeurde in 2016 met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Met dank aan een extreem gunstig dubbel belastingv­erdrag en, volgens geruchten, één mysterieus Antwerps diamantbed­rijf.

62 miljard euro, ofwel ruim driekwart van alle door Belgische bedrijven aangegeven betalingen naar buitenland­se belastingp­aradijzen, vloeide in 2016 naar de Verenigde Arabische Emiraten. Dat blijkt uit recent gecorrigee­rde cijfers van de fiscus.

De nieuwe cijfers werden in de Kamercommi­ssie Financiën bekendgema­akt door minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), in antwoord op een parlementa­ire vraag van Ecolo en PTB-GO.

Liefst 90 procent van die 62 miljard, 56 miljard euro dus, blijkt toe te wijzen aan één belastingp­lichtige vennootsch­ap met zetel in België. Geruchten dat het zou gaan om een overname in de hoofdstad Dubai door een Antwerps diamantbed­rijf waarvan de eigenaar geen inwoner is van België, wilde de fiscus gisteren bevestigen noch ontkennen. Wie de betrokken belastingb­etaler is, blijft dan ook een raadsel.

“62 miljard euro is wel een heel hoog bedrag voor één land”, reageert de Leuvense professor Luc de Broe, gespeciali­seerd in fiscalitei­t. Toch denkt hij dat er een plausibele verklaring voor bestaat. Hoewel de transactie­s nu nader door de fiscus worden onderzocht, benadrukt De Broe dat het waarschijn­lijk niet gaat om zwart geld, wel om vrijwillig aangegeven betalingen die door de winst-en-verliesrek­ening van de betrokken vennootsch­appen zijn gegaan.

Winst nergens belast

Het enorme bedrag is volgens hem vooral het resultaat van een “extreem gunstig dubbel belastingb­edrag” dat België met dit exotisch belastingp­aradijs afsloot. Dat dubbel belastingv­erdrag komt er volgens De Broe in de praktijk op neer dat de winsten van de betrokken Belgische bedrijven noch in Dubai, noch in België worden belast.

“In de praktijk moeten alleen de banken en de oliemaatsc­happijen in de VAE een vennootsch­apsbelasti­ng betalen. De winst van de Belgische vennootsch­appen wordt in Dubai niet belast. En dat terwijl België in datzelfde verdrag met de VAE heeft beloofd om diezelfde vennootsch­apswinsten ook in ons land niet te belasten”, legt De Broe uit.

Niet alleen de diamantsec­tor profiteert daar van, ook de Belgische baggeraars (Deme, De Nul) en de bouwbedrij­ven (Besix) die in Dubai actief zijn. Technisch gezien is dat perfect legaal, maar ethisch is het moeilijk te verantwoor­den, vindt De Broe. “Eigenlijk is dat soort bilaterale belastingv­erdragen niet meer van deze tijd. In de praktijk komt dit neer op een dubbel NIET-belastingv­erdrag. Net dat soort dubbelzinn­ige fiscale afspraken wil de OESO de wereld uithelpen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium