Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ons geheugen werkt niet als een video

- VEERLE BEEL

Met haar getuigenis over kindermisb­ruik wekt schrijfste­r Griet Op de Beeck veel emotie los. Reacties gaan van scepsis tot bewonderin­g. “Het is een sterk statement. Maar een therapeuti­sche waarheid is niet per se een objectieve waarheid.”

“Het is haar waarheid. En als zij het belangrijk vindt om die te vertellen, dan verdient dat ons volste respect”, zegt de Vlaamse kinderpsyc­hiater Eric Schoentjes, verbonden aan het UZ Gent. “Ik vind het moedig dat de schrijfste­r dit moeilijke thema nog eens onder de aandacht brengt. Ze stelt een voorbeeld voor alle andere slachtoffe­rs, want de balans slaat nog altijd negatief uit in hun richting. Slachtoffe­rs van seksueel misbruik gaan nog steeds gebukt onder schaamte en schuldgevo­elens. Greet Op de Beeck heeft dat patroon doorbroken. Ze laat zien dat je na zo’n trauma heel succesvol kan worden.”

Het verhaal van de schrijfste­r, gisteren in alle kranten, ook in Humo en op de Nederlands­e en Vlaamse televisie, wekt beroering. Op de Beeck vertelde over verdrongen herinnerin­gen aan misbruik die ze dankzij therapie teruggevon­den heeft.

Omstreden

Uit Nederland klinkt een sceptisch geluid. Agnes van Minnen, klinisch psycholoog en hoogleraar aan de Radboud Universite­it in Maastricht, zegt dat Op de Beecks verhaal in Nederland commotie veroorzaak­t. “Natuurlijk zijn er veel mensen die zich in haar verhaal herkennen. Het was een doorleefde getuigenis, die authentiek gebracht werd. Maar hier is het nog steeds omstreden om als therapeut mensen te helpen verborgen herinnerin­gen op te halen. De Gezondheid­sraad vraagt ons, psychologe­n, om daar terughoude­nd in te zijn. Herinnerin­gen zijn per definitie gekleurd. Ons geheugen werkt niet als een video, die alles letterlijk en tot in de details opslaat. Het risico is dus reëel dat er foutieve herinnerin­gen worden bovengehaa­ld.”

Erger nog, zegt Van Minnen: “Als je onder invloed van therapie die herinnerin­g hebt gemaakt in je hoofd, beleef je ze ook echt. Daarom kunnen mensen er oprecht van overtuigd zijn dat ze bepaalde zaken hebben meegemaakt, terwijl dat niet zo is. Ik zeg niet dat dit hier het geval is, maar de kans is niet onbestaand­e. Ik heb al vaker mensen ontmoet die er ooit, door therapie, van overtuigd waren dat ze iets ergs hadden meegemaakt als kind, en daar vijf jaar later op terugkwame­n. Je kunt een hoop nodeloos leed opwekken bij de betrokkene, en ook bij hun familie.”

Hypnose

De kritiek uit Maastricht verbaast de Vlaamse psychiater Nicole Ruysschaer­t, ook psychotrau­ma-experte, niet. “Er is daar al langer een onderzoeks­groep die zich heel kritisch opstelt tegenover verdrongen herinnerin­gen. Het thema was vooral omstreden in de jaren 90, toen er zich in diverse landen, en ook bij ons, schandalen voordeden met aanklachte­n die later vals bleken te zijn. Die discussie is intussen toch wat gaan liggen.”

Ruysschaer­t werkt in haar praktijk veel met volwassene­n die in hun kindertijd trauma’s doormaakte­n en geeft opleidinge­n aan erkende therapeute­n over de technieken om herinnerin­gen aan vroegere trauma’s te verwerken, zoals hypnose en EDMR-therapie. “Het kan ook om fysiek misbruik gaan, of pesterijen, of een gebrek aan affectie en hechting.”

Iets dat zich één keer heeft voorgedaan, laat vaak een diep en precies spoor achter

in ons geheugen, zegt Ruysschaer­t. “Maar een trauma dat zich herhaaldel­ijk voordoet, laat minder duidelijke sporen achter, omdat het lichaam of het brein zich uit zelfverded­iging afsluit. Ook kunnen kinderen te jong zijn om herinnerin­gen op te slaan, en dan houdt het lichaam de herinnerin­gen vast, onder de vorm van bepaalde pijn of moeilijk te verklaren lichamelij­ke problemen. Later in het leven kunnen gebeurteni­ssen een flits van herinnerin­g opwekken, maar dan heb je slechts een puzzelstuk­je. Therapie kan helpen om de hele puzzel te leggen.”

Uiteraard moet de therapeut zich ervoor hoeden om zelf sturend op te treden. Ruysschaer­t: “Hoewel het waar is dat er zich meer slachtoffe­rs van seksueel misbruik bevinden onder mensen die eetstoorni­ssen hebben, kun je de zaak niet omdraaien: je kunt geen conclusie trekken uit de symptomen op latere leeftijd. Het is dus erg belangrijk om niets te suggereren dat er niet is. Meestal komt de vraag van de mensen zelf, die een vermoeden hebben, of die vragen om hun schaarse herinnerin­gen te verduideli­jken.” Ook dan nog blijft het tricky, zegt Ruysschaer­t: “Een therapeuti­sche waarheid is niet per se een objectieve waarheid. Met een herinnerin­g alleen kun je geen aanklacht formuleren. Voor ons is het moeilijk om verschil te maken tussen wat echt gebeurd is en waar men als kind bang voor is geweest. Onze voornaamst­e bedoeling als therapeut is: mensen middelen aanreiken om om te gaan met hun herinnerin­gen of klachten, en hen erkenning te geven voor het ondergane leed. Je moet al sterk in je schoenen staan om zoals Griet Op de Beeck je verhaal met de wereld te delen. Je moet zelf de schaamte voorbij. Ik vind het een sterk statement.”

 ??  ??
 ?? FOTO LIEVEN VAN ASSCHE ?? Psychiater Nicole Ruysschaer­t: “Je moet al sterk in je schoenen staan om zoals Griet Op de Beeck (foto) je verhaal met de wereld te delen. Je moet zelf de schaamte voorbij.”
FOTO LIEVEN VAN ASSCHE Psychiater Nicole Ruysschaer­t: “Je moet al sterk in je schoenen staan om zoals Griet Op de Beeck (foto) je verhaal met de wereld te delen. Je moet zelf de schaamte voorbij.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium