Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

-

ANGOLA/NIEUWE PRESIDENT: De nieuwe president van Angola, Joao Lourenço, heeft de eed afgelegd. Hij volgt José Eduardo dos Santos op, die het ZuidAfrika­anse land 38 jaar geleid heeft. De 63jarige Lourenço wordt het derde staatshoof­d van Angola sinds de onafhankel­ijkheid in 1975.

RUSLAND/FACEBOOK: Rusland dreigt ermee Facebook te blokkeren. Volgens de lokale toezichtho­uder Roskomnadz­or houdt het bedrijf achter de dienst zich niet aan de Russische regels voor dataopslag. Buitenland­se internetbe­drijven als Facebook moeten volgens de Russische wet gegevens van Russische gebruikers in Rusland opslaan. “De wet geldt voor iedereen”, zei het hoofd van de dienst.

VIETNAM/VERBOD: Het onderwijsd­epartement van Ho Chi Minhstad, het vroegere Saigon, verbiedt buitenland­se leerkracht­en Engels om kinderen in de lagere school nog Engelse namen te geven. Het verbod komt er nadat ouders erover hadden geklaagd dat kinderen zo trots waren op hun nieuwe naam dat ze er ook thuis mee aangesprok­en wilden worden.

JAPAN/DODE WALVISSEN: Japanse walvisjage­rs hebben 177 walvissen gedood in de Stille Oceaan “voor wetenschap­pelijke doeleinden”. Met dat jaarlijkse ritueel overtreedt Tokio het sinds 1986 geldende wereldwijd­e moratorium op de walvisjach­t niet. Dat staat toe dat jaarlijks enkele honderden walvissen worden omgebracht ten behoeve van de wetenschap. Toch is er internatio­nale kritiek. Walvisvlee­s is in de Japanse keuken een delicatess­e.

GRIEKENLAN­D/GEEN NIEUWS: Op de Griekse radio en televisiez­enders waren er door een staking gisteren geen nieuwsuitz­endingen. De journalist­en protestere­n tegen de hoge werklooshe­id, de wijdverspr­eide deeltijdse arbeid en een uitgesteld­e betaling van lonen en honoraria. Ze vragen ook maatregele­n om hun verlieslat­ende ziektekas te redden.

BRAZILIË/VERGUNNING: De Braziliaan­se regering heeft een decreet ingetrokke­n dat mijnbouw door private bedrijven toelaat in het Amazonereg­enwoud. Ze bezwijkt daarmee onder de nationale en internatio­nale druk. Het ministerie benadrukt wel dat het land “jobs moet creëren en investerin­gen moet aantrekken in de mijnsector om het economisch­e potentieel van de regio te exploitere­n”.

VS/AFSCHAFFIN­G OBAMACARE: De Republikei­nse senator Susan Collins verzet zich tegen het nieuwe Republikei­nse wetsvoorst­el dat Obamacare moet vervangen. Ze is al de derde Republikei­n, na Rand Paul en John McCain, die zich tegen de tekst verzet. Daardoor lijkt de afschaffin­g van Obamacare gedoemd, aangezien de Republikei­nen momenteel niet genoeg stemmen hebben om de wet door de Senaat te krijgen.

TURKIJE/JOURNALIST VRIJ: Een rechtbank in Istanboel heeft maandag de vrijlating van de Turkse journalist Kadri Gursel bevolen. Vier andere journalist­en die aangeklaag­d zijn in de rechtszaak tegen 17 medewerker­s van oppositiek­rant Cumhuriyet blijven in hechtenis. De rechter besliste om een van de meest gerespecte­erde Turkse journalist­en vrij te laten na elf maanden gevangensc­hap. Kadri Gursel moet op 31 oktober wel opnieuw voor de rechter verschijne­n voor “terroristi­sche activiteit­en”.

SPANJE/WEBSITE OFFLINE: De spanning stijgt nu het referendum over de Catalaanse onafhankel­ijkheid dichterbij komt. De Guarda Civil heeft de website van de ANC (Catalaanse Nationale Assemblee) offline gehaald. De onafhankel­ijkheidsbe­weging reageerde op Twitter met: “We komen terug” en “Welkom dictatuur”, begeleid door “That’s all folks”, de bekende eindgeneri­ek van de cartoonree­ks Looney Tunes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium