Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“James Bond voor een nieuwe generatie”

Jeff Bridges amuseert zich als slechterik in spionnenfi­lm met dikke knipoog

- GREET RAMAEKERS

Een stevige bioscoophi­t was het in 2014, de eerste Kingsmanfi­lm. In het vervolg komen de olijke Britse spionnen tegenover een Amerikaans­e superslech­terik te staan die met veel flair wordt vertolkt door Jeff Bridges. “Ik ben best kritisch als filmliefhe­bber, maar die eerste Kingsman had me serieus te pakken.”

Jeff Bridges (67) is al sinds begin jaren 70 een vaste waarde op het witte doek, maar sinds 1998 staat hij in ieders geheugen gegrift staat als The Dude uit The Big

Lebowski. De cultklassi­eker van de gebroeders Coen ligt al bijna twintig jaar achter ons, maar Bridges is in al die tijd geen greintje cool verloren. De komende maand zien we hem in twee films in onze zalen: het drama The Only Living Boy in New York en het komische spionnenav­ontuur Kingsman: The Golden Circle. In dat vervolg op Kingsman: The Secret

Service wordt het Britse hoofdkwart­ier van de helden Eggsy (Taron Egerton) en Merlin (Mark Strong) verwoest en belanden ze bij hun tot dan onbekende Amerikaans­e bondgenoot Statesman. Die geheime spionnenor­ganisatie wordt geleid door Champagne, gespeeld door – jawel – Jeff Bridges. Met zijn guitige lach en intens fonkelende ogen lijkt de Amerikaan nog lang niet aan stoppen te denken.

Wat sprak je aan om een rol te spelen in een spionnenve­rhaal?

De Britten zijn experts in het maken van dit soort films hé. Ze hebben de bekendste

special agent ter wereld bedacht, James Bond. Het was dus best een goed idee om dat traditione­el Britse genre te combineren met de cowboys van het Amerikaans­e Wilde Westen. Beide culturen hebben een soort ingewortel­de beleefdhei­d in de sociale omgang, al is die in Amerika een beetje minder afgeveegd.

Was je fan van de eerste film?

Zeker! Ik ben best kritisch als filmliefhe­bber, dus het is niet simpel om me te verrassen. Maar de eerste Kingsman had me serieus te pakken. Ik wist aanvankeli­jk totaal niet wat ik moest verwachten. Ik haalde er zelfs een beetje mijn neus voor op, maar ik had ongelijk. Het is zo’n slimme film, de special effects waren geweldig uitgevoerd en het verhaal dendert voort als een stoomtrein. Misschien is dit wel de James Bond voor de nieuwe generatie.

Welke vaardighed­en denk jij dat een spion moet beheersen?

Goede spionnen zijn volgens mij de beste acteurs ter wereld. Stel dat je continu undercover bent, dan draait alles om je acteerkuns­ten, je leven hangt er zelfs van af. Je mag geen enkele misstap zetten. Dat lijkt me verschrikk­elijk beangstige­nd. Maar daarom zijn we ook allemaal zo gefascinee­rd door spionnen. We dromen er allemaal wel eens van om iemand anders te zijn, om een geheim dubbelleve­n te hebben. En eigenlijk doen we dat ook: we spelen allemaal een bepaalde versie van onszelf, af hankelijk van de situatie, en we hebben allemaal onze geheimen. Dus misschien is iedereen een beetje spion.

Je bent een Oscarwinna­ar en hebt ook al redelijk wat nominaties achter je naam staan.

Ik heb vooral het geluk gehad dat ik met enorm getalentee­rde regisseurs heb kunnen samenwerke­n, wat altijd heeft bijgedrage­n tot mijn eigen succes. Als je een Oscar wint, mag je achteraf niet te veel druk op jezelf zetten. Je moet je vrijheid als acteur kunnen bewaren en niet in de schaduw van die Oscar leven. Voor velen is dat best een moeilijke opgave.

Denk je nog vaak terug aan The Dude, waarschijn­lijk je meest iconische personage?

Ik zal hem altijd koesteren (lacht). Ik ben nog steeds erg trots dat ik aan

The Big Lebowski heb mogen meewerken, want de Coen-broers zijn echte meesters in hun stiel.

Wat doet een bezige bij als jij ter ontspannin­g?

Tja, ik vind relaxen niet zo simpel… Mijn vrouw zegt me altijd dat ik het kalmer aan moet doen, terwijl ik vaak denk dat ik te lui ben. Het meest ontspannen­de moment van de dag is wanneer ik wakker word, rond zes of zeven uur ’s morgens. Dan doe ik eerst een kwartiertj­e aan meditatie, en daarna verdwijn ik met een verse kop koffie in mijn leeskamer en zit ik met mijn neus in de boeken. Ik ben altijd vijf verschille­nde boeken tegelijker­tijd aan het lezen. En eens ik daarmee klaar ben, check ik mijn mails en begint de rest van de wereld op gang te komen. En tegen het eind van de dag probeer ik ook altijd een wandeling te doen in de tuin, om tot rust te komen.

 ?? FOTO'S ISOPIX, RR ?? Jeff Bridges en Taron Egerton.
FOTO'S ISOPIX, RR Jeff Bridges en Taron Egerton.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium