Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Technisch probleem aan Londenbrug vertraagt ook werken noordelijk­e Leien

Door vertraging zijn ook werken op noordelijk deel Italiëlei uitgesteld

- www.noorderlij­n.be.

De opening van de nieuwe Londenbrug is met een aantal weken uitgesteld. In principe zou de brug deze maand nog in gebruik worden genomen. Maar dat kan door technische problemen pas in oktober. Die vertraging heeft ook gevolgen voor de Italiëlei.

“Tijdens de laatste testen bleek dat door een fout in de uitwerking van het ontwerp er nog geen veilig verkeer op de brug mogelijk is. Om de veiligheid van alle weggebruik­ers te garanderen, wordt de opening van de Londenbrug daarom uitgesteld”, zegt de woordvoers­ter van de Noorderlij­n, Cheryl Horemans.

Bij de laatste tests van de Londenbrug is gebleken dat er een probleem is met de afsluitpla­at tussen het bewegende deel van het brugdek en de oever. De aannemer hoopt dat dit probleem in de loop van oktober is opgelost. Een exacte datum is er nog niet.

De oude Londenbrug werd een jaar geleden weggehaald. Dat was nodig omdat er tramsporen moesten worden aangelegd voor de verlenging van tram 7 naar het Eilandje.

Nog geen werf

De uitgesteld­e opening van de Londenbrug heeft ook gevolgen voor de werken op de Italiëlei. In principe zou deze week de middelste rijbaan van het kruispunt aan de Waaslandtu­nnel tot aan de Noorderpla­ats worden opengebrok­en. Vanaf dan zou er alleen nog verkeer op de ventwegen mogelijk geweest zijn.

“Met de fasewissel van de Tunnelplaa­ts tot aan de Noorderpla­ats zal de werf zich volledig uitbreiden over de middenrijb­aan. Dat kan alleen als het verkeer weg kan via de Londenbrug. Daarom is besloten om deze werken uit te stellen tot de brug gebruikt kan worden”, zegt Cheryl Horemans nog.

Voor voetganger­s en fietsers zal er na de fasewissel op de Italiëlei weinig veranderen. De fietsovers­teek aan de Ellermanst­raat zal wel tijdelijk afgesloten worden. Fietsers kunnen dan gebruikmak­en van de parkbrug of de nieuwe doorsteek aan de Duboisstra­at.

2019 blijft streefdoel

Ondanks de tegenslag met de Londenbrug, ligt de werf van de Noorderlij­n op schema. De tramsporen op het meest zuidelijke deel van de Italiëlei, tot aan de Tunnelplaa­ts, liggen er. En ook de eerste oversteekp­laatsen zijn klaar.

Zoals het er nu naar uitziet, zal de volledige heraanleg, gepland voor het voorjaar van 2019, nog altijd op tijd klaar zijn. Het Operaplein en het vernieuwde premetrost­ation Opera moeten in september 2018 gebruikt kunnen worden.

PATRICK VAN DE PERRE

NORDIN BEN MOH

Kickbokser “Na een kamp ga ik altijd naar huis, want mijn ouders willen er zeker van zijn dat ik nog leef. Ze steunen me, maar durven gewoon niet komen kijken.”

 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ??
FOTO FREDERIK BEYENS
 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ?? “Tijdens de laatste testen bleek dat door een fout in de uitwerking van het ontwerp er nog geen veilig verkeer op de brug mogelijk is”, klinkt het bij Noorderlij­n.
FOTO FREDERIK BEYENS “Tijdens de laatste testen bleek dat door een fout in de uitwerking van het ontwerp er nog geen veilig verkeer op de brug mogelijk is”, klinkt het bij Noorderlij­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium