Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom een enkelband géén goede oplossing was

- (phu)

Mohammed Aytekin kwam in maart van dit jaar vrij om een dwingende medische reden: een zware oogziekte waarvoor hij een behandelin­g buiten de gevangenis nodig had. Het Openbaar Ministerie heeft sinds kort de wettelijke mogelijkhe­id ook een wetsgenees­heer aan te stellen die de medische situatie van zo’n tijdelijk ‘vrije’ gedetineer­de opnieuw kan evalueren, zoals hier gebeurde.

De tijd dat hij buiten was, tussen maart en eind september, werd zijn straf on hold gezet. Dat bevestigt het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). “Mijnheer Aytekin kreeg in beroep vijf jaar effectief. De tijd dat hij buiten de gevangenis was om medische redenen, telt niet mee in het uitvoeren van die opgelegde straf. Had hij een enkelband gekregen van de strafuitvo­eringsrech­tbank, dan hadden die maanden wél meegeteld in de eindafreke­ning en was hij dus maanden vroeger definitief vrijgekome­n.”

Bij het kabinet is te horen dat ze heel veel begrip hebben voor de frustratie van de ouders van Merel De Prins. “Een enkelband had het voordeel gehad dat hij beter gemonitord kon worden, maar we mogen niet vergeten dat mijnheer Aytekin helemaal nog niet in de laatste fase van zijn strafuitvo­ering zat. Hij is veroordeel­d, kwam om medische reden even vrij en gaat dan gewoon verder met het uitzitten van zijn straf in de gevangenis.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium