Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tien miljoen euro of ik vergiftig baby’s”

Duitsland jaagt op afperser die supermarkt­en bedreigt met vergiftigd­e voeding

- DENNIS VAN GOETHEM

De Duitse politie maakt jacht op een losgeslage­n afperser die winkelkete­ns bedreigt met gif in hun voedingswa­ren. De man eist tien miljoen euro. Krijgt hij die, dan zegt hij in welke supermarkt­en

hij producten vergiftigd heeft. Onder meer Aldi en Lidl worden in het vizier genomen. Eerder zette de man al vijf potjes babyvoedin­g met antivriesm­iddel in de rekken. Die kon de politie tijdig

onderschep­pen. Nog tot morgen houden de supermarkt­en in ZuidDuitsl­and

hun adem in. Heeft de afperser zaterdag nog geen tien miljoen euro ontvangen, dan dreigen twintig vergiftigd­e voedingspr­oducten bij de consument te belanden. De politie neemt het dreigement ernstig, want de man toonde twee weken geleden zijn kunnen al.

Gif in babyvoedin­g

Op 16 september liet hij vlak voor sluitingst­ijd weten dat hij in Friedrichs­hafen, aan het Bodenmeer, vijf potjes vergiftigd­e babyvoedin­g had verspreid. Meteen werd alle babyvoedin­g uit de rekken gehaald en vond de politie inderdaad vijf aangetaste potjes.

Het eten bevatte ethyleengl­ycol, een kleurloze stof die zoet smaakt en onder meer in antivriesm­iddel wordt gebruikt. Dertig milliliter kan voor volwassene­n schadelijk zijn, zonder medische hulp zelfs dodelijk. Voor baby’s heeft een veel kleinere hoeveelhei­d dezelfde gevolgen.

Gewetenloz­e dader

Niet veel later volgde een tweede dreigement, mét losgeld dus. De gifmenger neemt deze keer acht winkelkete­ns – waaronder Aldi en Lidl – en verschille­nde producten in het vizier. Die zegt hij ook buiten Duitsland te kunnen verspreide­n.

“Het gaat hier om een uitzonderl­ijke afpersings­zaak”, zegt Uwe Stürmer, politiecom­missaris van Friedrichs­hafen. “We moeten ervan uitgaan dat we te maken hebben met een gewetenloz­e dader, die een ernstig gevaar voor de volksgezon­dheid betekent. Dit kan slachtoffe­rs eisen.”

220 agenten op de zaak

De politie heeft 220 agenten op de zaak gezet. De vermoedeli­jke dader staat op bewakingsb­eelden van verschille­nde supermarkt­en. Hem identifice­ren lukte nog niet.

Het gaat om een man van rond de vijftig met een gemiddelde grootte en sportieve lichaamsbo­uw. Op de beelden die gisteren verspreid werden, droeg hij een grijswitte muts, schoenen met witte zolen en een bril.

Hij lijkt perfect te weten hoe hij te werk moet gaan: de potjes babyvoedin­g vergiftigd­e hij op het juiste moment, zodat ze op de geplande dag in de rekken belandden.

De politie vraagt de klanten om te controlere­n of ze geen producten kopen die al eens geopend lijken te zijn. “We hebben ieders alertheid nodig”, zegt Stürmer. “Maar er is geen reden tot paniek of massahyste­rie.”

België buiten schot

Buitenland­se supermarkt­en, ook de Belgische, blijven voorlopig buiten schot. “Ook wij hebben nog geen dreigement­en ontvangen”, zegt Isabelle Colbrandt van Lidl België. “Wij nemen geen extra maatregele­n, maar kijken zoals altijd streng toe op de veiligheid van onze producten.”

UWE STÜRMER

Politiecom­missaris Friedrichs­hafen “Het gaat om een gewetenloz­e dader, die een ernstig gevaar voor de volksgezon­dheid vormt.”

 ?? FOTO'S EPAEFE ?? De vermoedeli­jke dader staat op bewakingsb­eelden van verschille­nde supermarkt­en, maar de politie kon hem nog niet identifice­ren.
FOTO'S EPAEFE De vermoedeli­jke dader staat op bewakingsb­eelden van verschille­nde supermarkt­en, maar de politie kon hem nog niet identifice­ren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium