Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Effectenta­ks gered, Zomerakkoo­rd gered

Regering sluit na week van discussies akkoord over belasting

- ARNOUT GYSSELS

Het Zomerakkoo­rd blijft dan toch overeind. De topministe­rs van de regeringMi­chel bereikten gisteren een beslissing over de effectenta­ks, na een week gehakketak. Blijft nog de vraag of die taks de verhoopte miljoenen zal opleveren. “Er zijn ontsnappin­gsmogelijk­heden te over”, zegt professor fiscaal recht Michel Maus.

Wat is de effectenta­ks?

Wie 500.000 euro op zijn effectenre­kening heeft staan, zal daar 0,15% belasting op moeten betalen. Op een half miljoen komt dat neer op 750 euro. De nieuwe taks moet in totaal 254 miljoen euro opbrengen. Deze belasting is dé trofee die CD&V uit het Zomerakkoo­rd kon halen. De partij hamert al een hele legislatuu­r op fiscale rechtvaard­igheid.

Wat was het probleem?

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is een koele minnaar van de effectenta­ks en schiet al een week met scherp. De taks discrimine­ert, want wie 499.999 euro aan aandelen heeft, betaalt geen cent. Het is onduidelij­k of het gaat over het volledige bedrag of enkel om wat boven die 500.000 euro zit. De taks mag niet slaan op niet-beursgenot­eerde aandelen, want anders schaadt het beleid familiale bedrijven en kleine zelfstandi­gheden.

De christende­mocraten werden helemaal kregelig van al die opmerkinge­n. Vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) sloeg dinsdagavo­nd in Terzake op tafel. “Als er een probleem is met één onderdeel van het Zomerakkoo­rd, dan loop je het risico dat alles weer op tafel komt.”

Wat heeft de regering dan precies beslist?

Zodra een persoon 500.000 euro of meer op de rekening heeft staan, moet die op het volledige bedrag 0,15% belastinge­n betalen. Niet-beursgenot­eerde aandelen, zoals die van vele familiebed­rijven, blijven gespaard van de belasting. Ook bedrijven moeten geen belastinge­n betalen op hun aandelenpo­rtefeuille­s. De doelstelli­ng van 254 miljoen euro blijft overeind.

Zal de effectenta­ks werken?

“Een beetje misschien”, zegt professor fiscaal recht Michel Maus (VUB). “Eigenlijk dit is fiscale windowdres­sing (het mooier voorstelle­n dan het is, red.). Er zijn ontsnappin­gsmogelijk­heden te over en de fiscale specialist­en zijn nu al bezig om hun klanten daarop attent te maken. Dit zal een ontwijking­seffect teweegbren­gen.”

Bij CD&V maken ze zich sterk dat dit wel zal meevallen. “Het gaat om 750 euro op 500.000 euro”, zegt de woordvoers­ter van Kris Peeters. “Daarvoor nemen mensen geen dure specialist onder de arm.” Van Overtveldt belooft op zijn beurt om goed te monitoren of de taks de verhoopte miljoenen zal opbrengen.

Is de discussie daarmee van de baan?

Voorlopig, maar hinderniss­en zijn er nog genoeg. Maus waarschuwt ervoor dat de Raad van State bijna zeker een negatief advies over de taks zal geven. “Het staat de regering vrij om dat naast zich neer te leggen”, zegt hij. “Maar ik voorspel nu al een stormloop aan klachten bij het Grondwette­lijk Hof. Dat zal overuren mogen draaien.”

CD&V zegt de bezwaren van de Raad van State in acht te zullen nemen, “maar we kunnen de problemen niet oplossen voor ze zich stellen”.

En wat als Van Overtveldt het vooropgest­elde bedrag niet kan binnenhale­n? Dan komt daar gegarandee­rd weer hommeles van...

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Minister Johan Van Overtveldt (links) is een koele minnaar van de effectenta­ks.
FOTO PHOTO NEWS Minister Johan Van Overtveldt (links) is een koele minnaar van de effectenta­ks.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium