Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Open Vld wil nog meer snijden in pensioen werklozen

- (pl)

De discussie over het pensioen van werkloze 55plussers is nog maar net gaan liggen, of Open Vld lanceert alweer een nieuw voorstel. “Om de kloof te vergroten tussen wie werkt en wie niet werkt, moeten de minimale pensioenre­chten voor langdurig werklozen verder dalen”, zegt Kamerlid en Open Vldpensioe­nspecialis­t Vincent Van Quickenbor­ne.

“Werken moet lonen”, vindt de regering-Michel, en dus moeten mensen die werken ook een duidelijk hoger pensioen krijgen dan werklozen. Dat was ook de filosofie achter het omstreden idee om werkloze 50-plussers al na een jaar te laten terugvalle­n op een minimale pensioenop­bouw. Vincent Van Quickenbor­ne had dat deze zomer ook zo verdedigd. Maar uitgereken­d zijn voorzitste­r Gwendolyn Rutten boorde dat enkele weken geleden de grond in.

Nu de hele heisa daarrond een beetje is gaan liggen, komt Van Quickenbor­ne met een nieuw voorstel om werklozen nog minder pensioenre­chten te geven. Voor alle duidelijkh­eid: niet de 50-plussers, die blijven gespaard. Maar wel iedereen onder de 50 die langdurig werkloos is.

“Nu bedraagt het minimumrec­ht waarop je na een jaar werklooshe­id terugvalt 1.950 bruto per maand”, zegt Van Quickenbor­ne. Je bouwt als werkloze met andere woorden vanaf dan verder pensioen op alsof je 1.950 euro bruto

per maand verdient. In ons voorstel zakt dat bedrag doorheen de jaren. De eerste twee jaren blijven nog gelijk (eerste jaar gelijkgest­eld aan laatste loon, tweede jaar

1.950 euro, red.), maar vanaf dan gaat het in verhouding naar beneden tot 70% van dat minimumrec­ht. Dat komt neer op 1.362 euro bruto per maand. Dat is het minimum.” Een precieze inschattin­g van de opbrengst heeft de Open Vld’er niet, maar het zou alleszins een substantië­le bijdrage zijn aan de afgesproke­n besparinge­n.

Op de werklooshe­idsuitkeri­ng zelf heeft het voorstel geen enkele impact (die zakt in ons land niet in de tijd), enkel op het pensioen dat daar later tegenover staat. Van Quickenbor­ne gaat zelfs nog een stap verder en wil het recht op een minimumpen­sioen beperken tot twaalf jaar werklooshe­id.

Steun van NVA, niet van CD&V

N-VA schaart zich bij monde van Kamerlid Jan Spooren achter elk voorstel dat de pensioenre­chten van werklozen doet afnemen in de tijd. Maar regeringsp­artij CD&V verzet zich tegen een dergelijke maatregel, die volgens Kamerleden Sonja Becq en Stefaan Vercamer “het solidarite­itsprincip­e ondergraaf­t”.

Ook Pensioenmi­nister Daniel Bacquelain­e (MR), nochtans even liberaal als Van Quickenbor­ne, ziet het voorstel niet zitten. “Want daarmee worden net de zwaksten in de samenlevin­g het meest geraakt”, laat hij via zijn woordvoerd­er weten.

 ?? FOTO BELGA ?? Vincent Van Quickenbor­ne.
FOTO BELGA Vincent Van Quickenbor­ne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium