Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geef studenten verantwoor­delijkheid”

Jongeren nemen voor het eerst het woord bij officiële aftrap in Antwerpen

- JAN STASSIJNS

Het academieja­ar werd donderdag officieel geopend met een plechtige zitting in de Stadsschou­wburg. Herman Van Goethem, rector van UAntwerpen, verzette zich in zijn openingsre­de tegen een verplicht ingangsexa­men voor het hoger onderwijs.

Op de eerste donderdag van het academieja­ar staat traditione­el de plechtige opening van de Associatie Universite­it & Hogeschole­n Antwerpen op de agenda. Onder meer burgemeest­er Bart De Wever (N-VA), rector van de Universite­it Antwerpen Herman Van Goethem en Veerle Hendrickx, algemeen directeur Karel de Grote Hogeschool, namen het woord.

Herman Van Goethem, dit jaar ook voorzitter van de Vlaamse Interunive­rsitaire Raad (VLIR), sprak zich in zijn openingsre­de uit tegen een verplicht toegangsex­amen voor de universite­it. “Dat gaat lijnrecht in tegen onze democratis­che opdracht”, aldus Van Goethem. “We moeten niet alleen streven naar de vorming van een intellectu­ele elite, maar ook inzetten op een grote groep van 18- tot 20-jarigen die nog niet zo sterk in de schoenen staan en die nog een zoekend traject hebben. Neen, geen ingangsexa­men, wel begeleidin­g bij de in-, door-, en uitstroom.”

Studenten nemen het woord

Opvallend dit jaar waren ook de toespraken van Sofia Bernaerts, studente aan de Karel de Grote Hogeschool en Geert de Hoon, student aan de Universite­it Antwerpen. Het was de eerste keer dat studenten het publiek toespraken op de plechtige zitting aan het begin van het academieja­ar. Geert de Hoon waarschuwd­e voor de polarisati­e in de samenlevin­g en benadrukte de rol die het hoger onderwijs kan spelen. “Gelijkheid, tolerantie en vrijemenin­gsuiting liggen steeds vaker onder vuur, terwijl racisme en intolerant­ie mainstream worden”, zei De Hoon. “We zien een polarisati­e die als een infectie de hele samenlevin­g aantast en die dus ook onze studenten treft. Steeds meer vervallen we in een wij/zijdenken. Steeds bitsiger worden de discussies. Steeds argwanende­r worden we ten opzichte van elkaar. Terwijl instelling­en voor hoger onderwijs een plek moeten zijn voor open discussies, waar mensen en meningen elkaar ontmoeten en leren van elkaar.”

Sofie Bernaerts legde dan weer de nadruk op het thema diversi- teit. “De complexe uitdaginge­n waar we als samenlevin­g voor staan, kunnen we alleen maar op- lossen als we diversitei­t volop in- zetten als een sterkte”, zei ze. “Laat ons de uitdaginge­n die di- versiteit in het hoger onderwijs biedt ook zo, samen in diversitei­t, oplossen. Wij studenten willen ons kunnen ontwikkele­n tot we- reldburger­s, open-minded en in- terculture­el bewust. Durf ons daarbij ook verantwoor­delijkheid geven. Wanneer jullie het hebben over diversitei­t, schakel dan altijd studenten in als ervaringsd­eskun- digen. Want wie er dag in dag uit mee te maken krijgt, weet het vaak ook het beste.”

GEERT DE HOON

Student Universite­it Antwerpen ‘‘We zien een polarisati­e die als een infectie de hele samenlevin­g aantast. Steeds meer vervallen we in een wij/zijdenken.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Onder andere burgemeest­er Bart De Wever, rector Herman Van Goethem en expoliticu­s Willy Claes waren erbij in de Stadsschou­wburg.
FOTO DIRK KERSTENS Onder andere burgemeest­er Bart De Wever, rector Herman Van Goethem en expoliticu­s Willy Claes waren erbij in de Stadsschou­wburg.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium