Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Borstvoedi­ng niet toestaan moet bestraft worden”

Zwembadinc­ident in Hoboken toont verwarring over wat mag en niet mag, groenen vragen wettelijk kader

- SYLVIA MARIËN

De sportdiens­t van de stad Antwerpen laat de zwembaden weten dat borstvoedi­ng niet kan in het water maar wel, discreet, aan de kant. Deze communicat­ie komt er naar aanleiding van een ‘incident’ in het zwembad van Hoboken: “Omdat een paar zwemmers zich stoorden aan mijn blote borst, moest ik naar een aparte ruimte.”

Wettelijk is er in ons land geen enkel bezwaar tegen borstvoedi­ng op publieke plaatsen. Het kan ook nooit beschouwd worden als openbare zedenschen­nis, en toch gaan er stemmen op voor een ‘verbod op een verbod’. Groen en Ecolo willen dat het niet toelaten van borstvoedi­ng op openbare plaatsen, zoals in een park of op restaurant bijvoorbee­ld, strafbaar wordt. “De antidiscri­minatiewet beschermt zwangere vrouwen, maar vrouwen die borstvoedi­ng geven niet”, zegt Anne Dedry van Groen en van de Bakermat, Kenniscent­rum voor Borstvoedi­ng. “Vrouwen wegjagen naar het bezemkot, bij wijze van spreken, dat moet verleden tijd zijn.” Zij heeft daartoe een wetsvoorst­el ingediend met borstvoedi­ng als criterium voor discrimina­tie.

Hoe Groen zo’n verbod dan ziet? “Als een vrouw die borstvoedi­ng geeft in het openbaar zich door iemand gediscrimi­neerd voelt, dan moet zij een klacht kunnen indienen bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen”, vindt Dedry. “Dat zal dan de klacht onderzoeke­n en proberen te bemiddelen tussen klager en beklaagde, om dergelijke toestanden in de toekomst te vermijden – want het kwaad is dan toch al geschied. Zo’n bemiddelin­g werkt sensibilis­erend en doet het gedrag op langere termijn aanpassen. Is bemiddelin­g niet mogelijk, dan kan zo’n klacht – in het uiterste geval – via het Instituut naar de burgerlijk­e rechtbank gaan, die dan beslist.”

“Het is niet dat het nu al klachten regent”, geeft Dedry toe, “maar het druppelt wel. En mama’s en ook papa’s zijn assertieve­r geworden. Een incident gaat meteen aan het rollen op sociale media.”

Zo ook het verhaal van Elke Dieltjens (29) uit Schelle. Toen ze in een Antwerpse Facebookgr­oep over ‘responsief ouderschap’ deelde wat ze had voorgehad, volgden er heel wat reacties van vrouwen met gelijkaard­ige ervaringen, zegt ze. “Maar ik was wel de enige die een borstvoedi­ngsinciden­t had meegemaakt in een publiek zwembad.”

Dat was onlangs, op 15 september, in het zwembad van Hoboken. “Ik zat in het peuterbad toen mijn dochter van zes maanden, Amelia, aan de borst wilde drinken”, vertelt Elke. “Plots stapte de redster op ons af om ons mee te nemen naar een aparte ruimte om verder te voeden. Dat vond ik absoluut niet nodig, op dat moment was mijn dochter toch al klaar, en er ontstond een hele discussie. Na de zwembeurt ben ik naar de verantwoor­delijke gestapt omdat ik mij als voedende moeder gediscrimi­neerd voelde.”

“Misverstan­d”

“Tien dagen later kreeg ik te horen dat er niet mag gevoed worden in het zwembad, enkel in de EHBO-ruimte of in de kleedkamer­s. En dat dus enkel en alleen omdat er enkelen zich storen aan een blote borst. Nochtans wordt reclame met halfblote of blote vrouwen niet als aanstootge­vend beschouwd”, zegt Elke.

Gisteren kreeg ze opnieuw uitleg, dit keer van Tom Schippers van de sportdiens­t van de stad Antwerpen. “Kennelijk is hier een misverstan­d in het spel”, zegt hij. “Mevrouw interprete­ert de communicat­ie als een verbod op borstvoedi­ng in het zwembad. Maar borstvoedi­ng in de zwemhal, op een bank of opzij, discreet, is geen enkel probleem. Enkel borstvoedi­ng ín het water kunnen we niet toestaan, omdat er ook geen ander eten of drinken toegelaten is, om hygiënisch­e redenen. Wie borstvoedi­ng geeft maar liever afgezonder­d, verwijzen we graag naar een EHBO-lokaal of andere ruimte. Het is een richtlijn die we, voor de duidelijkh­eid, nog eens aan al onze zwembaden meegeven.”

ELKE DIELTJENS

Voedende mama ‘‘Reclame met blote vrouwen wordt toch ook niet als aanstootge­vend beschouwd?’’

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Elke Dieltjens met haar dochter Amelia.
FOTO JORIS HERREGODS Elke Dieltjens met haar dochter Amelia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium