Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chauffeur schuldig aan dood Didier?

Antwerps parket wil ‘taxibestuu­rder’ alleen vervolgen voor achterhoud­en portemonne­e Moeder wil hem wél verantwoor­delijk stellen voor dood van haar zoon na discotheek­bezoek

- SAM REYNTJENS

De raadkamer moet beslissen of de chauffeur die Didier Bartholome­us (25) uit Schilde vervoerde op de nacht van zijn dood, voor de rechter moet komen. Het parket en de moeder van het slachtoffe­r willen dat, maar om verschille­nde

redenen.

Didier Bartholome­us vierde in de nacht van 25 op 26 september 2016 zijn verjaardag­sfeest in The Villa, een discotheek op het Eilandje in Antwerpen. Didier ging rond 5u buiten een luchtje scheppen. Enkele dagen later werd hij dood teruggevon­den in ’t Dokske in Merksem.

In de tussentijd was Saddam E.A. (25) in beeld gekomen van de speurders. Uit onderzoek bleek dat die het slachtoffe­r voor 20 euro van The Villa naar zijn huis in Schilde had willen brengen. Maar die rit was niet verlopen zoals gepland.

Volgens Saddam was Didier handtastel­ijk en probeerde hij meermaals uit de auto te stappen. Op een afgelegen plek, bij de Brug van den Azijn op de grens van Deurne en Merksem, zette hij Didier uiteindeli­jk af. Volgens de versie van Saddam merkte hij iets later op dat zijn passagier zijn portemonne­e in de auto was vergeten. Hij reed nog terug naar de afzetplaat­s, maar Didier was niet meer te zien. Omdat er geen geld in zat, gooide hij de portemonne­e weg. Een dag later stond Saddam plots in het politiekan­toor. Met de gsm van Didier in zijn hand. Die had hij ook in zijn wagen gevonden, zei hij.

“Gebrek aan voorzichti­gheid”

Het onderzoek bevestigde de verklaring­en van Saddam E.A. En dus wil het parket de illegale taxichauff­eur alleen voor de rechtbank brengen voor het ‘bedrieglij­k wegnemen’ van de portemonne­e van Didier. “Daar verzetten wij ons ook niet tegen”, zegt Saddams advocaat Kris Luyckx. Op die feiten staan gevangenis­straffen van acht dagen tot twee jaar.

Maar de moeder van Didier, Micheline Duysens, vindt dat de chauffeur ook verantwoor­delijk is voor de dood van haar zoon. “Hij moet zijn verantwoor­delijkheid opnemen. Wij zijn ervan overtuigd dat hij wél verantwoor­delijk is. Een normale taxichauff­eur neemt geen omwegen en zet niemand af op een verlaten plek.”

De moeder van Didier en haar advocaat Tim Fosté willen Saddam voor de correction­ele rechtbank zien staan voor een gebrek aan voorzichti­gheid dat onopzettel­ijk de dood van haar zoon heeft veroorzaak­t.

Moeder Micheline zet intussen ook haar strijd tegen illegale taxi’s verder. Chauffeur Saddam werd in het verleden al veroordeel­d voor illegaal taxivoeren. Feiten die dateerden van voor de dood van Didier.

De raadkamer spreekt zich op 12 oktober uit over de zaak-Didier.

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Moeder Micheline Duysens stapt met een foto van Didier het justitiepa­leis van Antwerpen binnen.
FOTO KOEN FASSEUR Moeder Micheline Duysens stapt met een foto van Didier het justitiepa­leis van Antwerpen binnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium