Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze groeimarge ligt niet in Antwerpen, maar in de rand”

Voorzitter Tom Van Grieken geeft startschot voor verkiezing­scampagne

- DIRK HENDRIKX

Natuurlijk zullen wij de Antwerpena­ar nooit opgeven”, zegt Vlaams Belangvoor­zitter Tom Van Grieken. “Maar we moeten wel realistisc­h zijn: de multicultu­rele demografie speelt ons parten. De groeimarge voor ons ligt vooral in de randgemeen­ten.”

Vier dagen voor de veertigste verjaardag van de partij is de campagne van het Vlaams Belang voor de gemeentera­adsverkiez­ingen van 2018 op gang getrapt. Al meteen een opgemerkte start: laat Vlaams Belang de stad Antwerpen echt stilaan los, zoals sommigen gisteren suggereerd­en? “We moeten de stad niet los- laten, natuurlijk niet, maar we moeten wel ons verwachtin­gspatroon aanpassen. Dat is nu eenmaal het gevolg van de open grenzen en het groeiende aantal vreemdelin­gen”, zegt de intussen naar Schoten verhuisde voorzitter Tom Van Grieken.

Filip Dewinter ziet “gewenning” ontstaan bij de jonge autochtone Vlaming, bij wie het verzet tegen islam en diversitei­t is weggevalle­n. Dat wil Van Grieken niet gezegd hebben. “Kijk naar mij, ik ben het perfecte voorbeeld: opgegroeid in het multicultu­rele Antwerpen-Noord, in 2060. En zoals veel mensen weggevluch­t van de zogenaamde verrijkend­e islam naar de rand. Dat is die hele witte stadsvluch­t. Ik ben er daarom van overtuigd dat er iets moet veranderen.”

De Antwerpse politicolo­og Peter Thijssen meent dan weer dat Vlamingen in multicultu­rele wijken die diversitei­t gaandeweg accepteren – ofwel verhuizen. Van Grieken haalt de schouders op. “Het probleem is dat de nieuwe generatie niet meer wéét hoe het ooit geweest is, hoe het ooit anders was. Het is zoals met de files. Die vinden we ook al normaal.”

In de kiescampag­ne verandert het Vlaams Belang het geweer

niet echt van schouder. De nieuwe slogan heet ‘Het geld is op. Immigratie­stop’. Noem het een iets keuriger versie van de kreet van Dewinter in 2009: ‘Waar is de poen van uw pensioen? In de pocket van Mohammed.’

“Het gaat mij echt om de vrijwaring van de sociale zekerheid”, zegt Tom Van Grieken. “Ik hoop dat mensen ons niet alleen zien als een antimigran­tenpartij. Wij maken uitgebreid de rekening in onze campagne. De mensen krijgen alleen maar te horen dat er bespaard moet worden in de sociale zekerheid. Dat is altijd weer de boodschap van Bart De Wever. Maar rechts hoeft niet asociaal te zijn.”

Open grenzen, lege kassen

“Wij vinden het onaanvaard­baar dat gesneden moet worden in onze verworvenh­eden, in onze pensioenen, die al zo laag zijn. En waar gaat het geld naartoe? Simpel: in 2016 is 1,3 miljard euro bespaard in de sociale zekerheid. Dat is ook exact het bedrag dat betaald is aan de asielcrisi­s. Een asielzoeke­r krijgt bed, bad en brood. Maar de hele opvang, alles eromheen inbegrepen, kost de belastingb­etaler 1.295 euro per asielzoeke­r per maand. Dat is toch hemelterge­nd? Vandaar onze boodschap: open grenzen zorgen voor lege kassen.”

Volgens het Vlaams Belang zitten de migratieci­jfers alweer in stijgende lijn. “Het grootste migratieka­naal is de gezinshere­niging. Langs die weg kwamen vorig jaar 7.019 mensen het land in, tegenover 3.992 in 2015. De toename door de vluchtelin­gencrisis zit daar nog niet in.”

Moeten gezinnen dan maar uit elkaar gerukt worden? “Nee, maar we vinden wel dat gezinshere­niging alleen mogelijk moet zijn in de eerste drie maanden”, zegt Van Grieken. “En de gezinnen uit het Midden-Oosten en zwart Afrika, dat zijn vaak zeven, acht mensen. Vang die mensen op in hun regio. In de buurlanden ginds. Dat is humaan en het meest efficiënt. Voor elke asielzoeke­r die je hier binnenlaat, kun je er ginds twintig helpen. Dat is ook weer zoiets dat de N-VA van ons heeft gekopieerd.”

“Alles wat staatssecr­etaris Theo Francken zegt, zeggen wij al sinds de jaren negentig. We hadden toen al een campagne over de mistoestan­den die moesten worden opgekuist. Het verschil is dat zij niet doen wat ze zeggen. Francken zegt dat er 10.907 repatriëri­ngen zijn geweest in 2016. Dat cijfer is gepimpt. Hij telt er ook de terugwijzi­ngen op luchthaven­s bij, van mensen die hier dus nooit zijn binnengera­akt. Die maken er 15% van uit. En hij komt zelfs met de vluchtelin­gencrisis nog altijd niet aan het record van 11.389 van Maggie De Block. Het plaatsgebr­ek in de gesloten terugkeerc­entra blijft nijpend. Francken klaagt ook de veerdienst­en van Artsen Zonder Grenzen aan voor de vluchtelin­gen. Maar de Belgische marine van N-VA minister Steven Vandeput doet hetzelfde.”

Is het niet cynisch om te spreken over ‘veerdienst­en’ als zoveel mannen, vrouwen en kinderen al zijn omgekomen in de Middelland­se Zee? “Natuurlijk wil ik niet dat daar iemand verdrinkt. Maar we spelen nu in de kaart van de mensensmok­kelaars. Pushbacks zijn nodig, terugduwen naar Libië. Je moet in hotspots in de regio daar voor humane opvang zorgen. Dáár moeten we voor betalen”, zegt Tom Van Grieken.

Vooruitgaa­n volstaat

De voorzitter waagt zich niet aan pronostiek­en voor de verkiezing­en. “Gewoon vooruitgaa­n is genoeg. In Antwerpen gaat De Wever ons nodig hebben als hij burgemeest­er wil blijven. Weigert hij samenwerki­ng met Filip Dewinter? Dat is dan niet democratis­ch tegenover de kiezers van Dewinter. Als hij zo vlot kan terugkomen op het eerste punt van de statuten van de N-VA, over een onafhankel­ijk Vlaanderen, dan moet hij hier ook over zijn ego heen kunnen stappen. We zouden in elk geval betere bondgenote­n zijn voor hem dan de CD&V.”

TOM VAN GRIEKEN

Voorzitter Vlaams Belang “De Wever gaat ons nodig hebben om burgemeest­er te kunnen blijven. We zouden in elk geval betere bondgenote­n zijn dan de CD&V.” “Theo Francken pimpt de cijfers over het aantal repatriëri­ngen. En zelfs met de vluchtelin­gencrisis komt hij nog altijd niet aan het record van Maggie De Block.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Kamerfract­ievoorzitt­er Barbara Pas en Tom Van Grieken lanceren de verkiezing­sslogan van Vlaams Belang. “De 1,3 miljard euro die bespaard is in de sociale zekerheid, is exact het bedrag dat betaald is aan de asielcrisi­s.”
FOTO PHOTO NEWS Kamerfract­ievoorzitt­er Barbara Pas en Tom Van Grieken lanceren de verkiezing­sslogan van Vlaams Belang. “De 1,3 miljard euro die bespaard is in de sociale zekerheid, is exact het bedrag dat betaald is aan de asielcrisi­s.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium