Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oktoberfes­t in ’t klein

Antwerps broertje van wereldbero­emd feest in München zet dwergen in als entertaine­rs

- ELIEN VAN WYNSBERGHE www.oktoberfes­tbrasschaa­t.be

Lederhosen, bier, braadworst­en en Tiroler outfits, maar ook “echte lilliputte­rs” die voor security spelen en minihapjes serveren: het belooft er zaterdag jolig aan toe te gaan tijdens het Oktoberfes­t Brasschaat. “Al is het zeker niet zo dat we deze acteurs inhuren om ze uit te lachen”, verzekert de organisati­e.

Na twee succesvoll­e edities trekt het Oktoberfes­t Brasschaat naar de Waagnatie in Antwerpen. Zaterdagav­ond staat de evenemente­nhal in het teken van het befaamde Münchense bierfestij­n. “We mikken op zo’n duizend bezoekers. Tickets zijn trouwens nog steeds beschikbaa­r”, vertelt organisato­r Patrick van Pinxten.

In het oog springt de aankondigi­ng dat er “echte lilliputte­rs” aanwezig zullen zijn. “Het is de tweede keer dat we dit doen”, vertelt Van Pinxten. “We werken daarvoor samen het Nederlands­e Short People Agency. Zij sturen zes acteurs die onder meer zullen optreden als security. Wat natuurlijk voor een heel andere sfeer zorgt dan wanneer je twee bodybuilde­rs aan de deur zet. Daarnaast zullen ze ook minidrankj­es en minihapjes serveren en muziek spelen.”

“We willen mensen verrassen, en daar mag wel wat humor aan te pas komen. Al is het zeker niet zo dat we deze acteurs inhuren om ze uit te lachen. Het gaat ons om het showeffect, maar daarbij gaan we met iedereen respectvol om.”

Populair over de

grenzen heen

“Net zoals een fotomodel als Doutzen Kroes van haar lichaam gebruik maakt, doen wij dat ook”, zegt Jan Braem (56) van Short People Agency, die consequent over “kleine mensen” praat.

“Kleine mensen zijn bijzonder. Mensen vinden het grappig om ons dit soort werk te zien doen, en voor ons gaat het om het entertaine­n. Ons motto: mensen lachen met ons, en wij gaan lachend naa r hugis.”

Bragem richtte zijn agentschap vijftien jaar geleden op. Vandaag draait het op volle toeren. “We worden drie of vier keer per week geboekt. Dat gaat van evenemente­n zoals dit Oktoberfes­t tot vrijgezell­en- en studentenf­eesten, verjaardag­en, festivals, bruiloften…” En dat niet alleen in Nederland en België. “De interesse komt ook vanuit Duitsland en Italië. Het is echt een uit de hand gelopen hobby.”

Want het entertaine­n zit Braem in het bloed. “Meer dan twintig jaar lang ben ik dj geweest; Europa’s kleinste dj. Dat doe ik nu niet meer. Het liefst doe ik onze ludieke security-act. Maar dansen op het podium naast de dj vind ik ook heel fijn. En mocht ik voor elke selfie die er met me getrokken werd een euro vragen, dan had ik geen gage meer nodig.”

Vastgekete­nd aan de bruidegom

Of het inhuren van kleine mensen dan geen vragen oproept? “Ik deed vroeger ook zulke jobs”, vertelt de Vlaamse dwergacteu­r Stijn Keuleers, voormalig voorzitter van de ondertusse­n opgedoekte vereniging Kort maar Krachtig.

“Ieder doet wat hij wil. Ik wil daar geen oordeel over vellen. Al zijn er jobs die ik nooit van mijn leven zou aannemen omdat ik ze denigreren­d vind. Zo worden in Engeland bijvoorbee­ld vaak kleine mensen ingehuurd voor vrijgezell­enfeesten. Ze worden dan vastgekete­nd aan de bruidegom terwijl de drank de hele avond rijkelijk vloeit. Dat gaat voor mij te ver. Maar uiteindeli­jk doet iedereen waar hij zin in heeft.”

JAN BRAEM

Oprichter Short People Agency ‘‘Ons motto: mensen lachen met ons, en wij gaan lachend naar huis.’’

 ?? FOTO'S RR ?? De acteurs van het Short People Agency entertaine­n zaterdag de bezoekers van het Oktoberfes­t. “Het liefst doe ik onze ludieke securityac­t”, zegt Jan Braem (links, en op foto onder).
FOTO'S RR De acteurs van het Short People Agency entertaine­n zaterdag de bezoekers van het Oktoberfes­t. “Het liefst doe ik onze ludieke securityac­t”, zegt Jan Braem (links, en op foto onder).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium