Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Woonhuis in één jaar tijd alweer 13.000 euro duurder

Lage rente zorgt voor opbod tussen jonge gezinnen en beleggers

- JOOST FREYS Surf naar www.gva.be voor de prijzen van woningen in alle gemeenten van het land.

Een woonhuis is in amper een jaar tijd gemiddeld 13.138 euro of 6,3% duurder geworden, zo blijkt uit cijfers van de FOD Economie. “Door de lage rente is een opbod ontstaan tussen jonge gezinnen en beleggers”, zeggen experts. Het ziet er naar uit dat dit spel nog een klein jaar kan aanhouden.

Uit de verkoopakt­en die in de eerste zes maanden van dit jaar zijn verleden, blijkt dat een woonhuis in ons land voor gemiddeld 220.920 euro van de hand is gegaan. In vergelijki­ng met een jaar eerder, is dat een toename van zo maar even 6,3%.

“Dat verrast ons niet”, zegt Bart Van Opstal, woordvoerd­er van de Belgische notarissen. “Door de aanhoudend­e lage rente gaan jonge gezinnen tegenwoord­ig gemakkelij­ker op zoek naar zeer recente woningen. In die categorie lopen ze een grotere groep kandidaat-kopers tegen het lijf die zo’n huis als een interessan­te belegging beschouwen. Zo zijn er voor één pand plots meer gegadigden, en dat drijft de prijs omhoog.”

Dat beaamt Filip Dewaele van Dewaele Vastgoedgr­oep, een van de grootste makelaars van ons land. “We zien een duidelijke toename van kandidaat-kopers ouder dan 40 jaar die een som tussen de 200.000 en 250.000 euro bij elkaar hebben gespaard of geërfd en dat niet op een spaarboekj­e willen laten staan. Want daar brengt hun geld niets meer op. Door een huis te verhuren, kunnen deze beleggers op een rendement van zo’n 3% rekenen. Als het om een recente woning gaat, is de kans op grote kosten in de eerste tien jaar bovendien klein. Wij denken dat het opbod tussen deze beleggers en jonge gezinnen zal blijven aanhouden zolang de rente laag blijft.”

Recordkoer­s

Econoom Tom Simons (KBC) verwacht dat de hypotheekr­ente mogelijk pas eind 2018 licht zal beginnen stijgen. “Met allicht een versnellin­g in 2019”, zegt hij. En intussen merken de notarissen nóg een lichte prijsstijg­ing op in de compromiss­en die ze de voorbije maanden onder ogen kregen.

Vooralsnog heeft dat geen invloed op de verkoop van huizen. “In 2016 beleefden we een recordjaar met ruim 220.000 vastgoedtr­ansacties”, aldus Bart Van

Opstal. “De cijfers van het eerste semester van dit jaar geven aan dat dit record in 2017 kan worden verbroken.”

Filip Dewaele maakt zich alvast geen zorgen dat jonge gezinnen zullen afhaken. “De rente blijft ook voor hen vooralsnog laag. Dat geeft hen voldoende koopkracht. Misschien zullen ze al eens de duimen moeten leggen voor een belegger, maar lang niet altijd.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium