Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Enkel bang voor mezelf en voor God”

Uit Merksem wil België naar wereldtop boksen

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Het is zwaargewic­ht bokser Jack Mulowayi (30) menens. Omdat niemand in ons land het nog tegen hem durfde op te nemen, pakte hij zijn valies om het in het Verenigd Koninkrijk te maken. In oktober wil hij zich de top tien van het VK boksen. “Dan zet ik België op de wereldkaar­t.”

“In een korte periode heb ik bijzonder veel bereikt”, vertelt Jack Mulowayi. De Merksemnaa­r met Congolese roots begon amper drie jaar geleden te boksen. Voordien was hij een goed basketball­er. Maar een auto-ongeluk trok een streep door die carrière. “Ik ben beginnen boksen om fit te blijven. Het was mijn trainer Arash Warasy die me daartoe aanspoorde. Ik ben hem daar dankbaar voor.”

In geen tijd werd Mulowayi kampioen bij de Belgische amateurs, om vervolgens aan te treden in de profession­ele Belgische competitie. “In 2016 won ik van een Georgische jongen, een echte KO-machine. Maar de grote namen die ik uitdaagde in ons land, gingen daar niet op in. Ze vonden het een te groot risico. Die zwaardere kampen, de druk die erbij komt kijken: daar kick ik op. Ik wil de beste zijn in alles wat ik doe.”

Omdat niemand het tegen de 2 meter grote en 110 kilogram zware Antwerpena­ar wilde opnemen, zag Mulowayi zich genoodzaak­t het over een andere boeg te gooien. “Ik heb mijn sportzak gepakt en ben naar Engeland getrokken. Tegen mijn gezin heb ik gezegd: geef me een week en ik kom niet zonder lege handen terug. Wil je ergens geraken, dan moet je daar opoffering­en voor maken. Iedereen kijkt op naar Muhammad Ali en Mike Tyson. Wel, ik ga laten zien dat ook ik kan boksen.”

En zo geschiedde. “Ik ben gaan aankloppen bij verschille­nde clubs. Bij toeval kwam ik in een van die clubs voormalig Brits kampioen Dereck Chisora tegen, samen met mijn huidige manager. Ze zeiden me in de ring te stappen en tegen Chisora te tonen wat ik in mijn mars had. Ze waren zo onder de indruk dat ze me meteen een contract hebben aangeboden en zeiden: wij willen je groot maken.”

En die kans krijgt Mulowayi in oktober. “Dan neem ik het op tegen een top 10-vechter. Win ik, dan kom ik zelf in de top tien van het VK terecht.” Die wedstrijd ziet hij volledig zitten. “Mijn trainingen zijn zo zwaar dat ik bijna flauwval tegen het einde toe. Ik push mijn lichaam tot het uiterste. Bang ben ik voor niemand, enkel voor mezelf en voor God.”

Zijn ambitie is dan ook om snel de wereldtop te bereiken. “Win ik volgende week, dan beland ik bij

de 100 besten van de wereld. Ver- volgens ga ik gewoon de lijst af en probeer ik iedereen stap voor stap neer te halen. Zo wil ik België op- nieuw op de grote affiches van de bokswereld plaatsen.”

Maar Mulowayi heeft nog ande- re dromen. Acteren bijvoorbee­ld. “Ik zou graag een publiek persoon worden. Tot nog toe speelde ik al enkele bijrollen, maar ik hoop dat er binnenkort meer deuren open- gaan. Nu ik nog jong ben, moet ik de kansen grijpen die ik krijg. Het zal me bloed, zweet en tranen kosten maar later wil ik kunnen zeggen: ik heb het gemaakt in het leven. En dan hoop ik dat mijn ge- zin, familie en vrienden daar mee van kunnen genieten.”

 ??  ??
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Jack Mulowayi: “De zwaardere kampen, de druk… Daar kick ik op.”
FOTO WALTER SAENEN Jack Mulowayi: “De zwaardere kampen, de druk… Daar kick ik op.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium