Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er kan er maar één de beste zijn, en dat ben ik”

vecht zaterdag voor titel in eigen stad

- BRITT PEETERS

Liefhebber­s van kickboks worden dit weekend in Antwerpen verwend, want zaterdag komt de prestigieu­ze Enfusion League naar de Lotto Arena. Op de affiche pronkt topfavorie­t en Antwerpena­ar Nordin Ben Moh. Hij is er naar eigen zeggen helemaal klaar voor. “Er is maar één optie, en dat is winnen.”

Enfusion is een kickboksto­ernooi waarin zes vechters van wereldnive­au het tegen elkaar opnemen in vijf kampen. De prijzenpot bevat 200.000 euro. Het toernooi is gespreid over een jaar en wordt in verschille­nde steden uitgevocht­en. Een jaar geleden was de eerste wedstrijdd­ag in de Lotto Arena, en voor de ultieme ontknoping keert het zaterdag terug naar Antwerpen.

De 28-jarige Borgerhout­enaar Nordin Ben Moh behoort tot de wereldtop in het kickboksen. Hij was amper tien jaar toen hij besloot bokser te worden. Lidgeld betaalde hij van zijn eigen spaarpot, want zijn ouders mochten van niets weten. Achttien jaar en talloze overwinnin­gen later steunen ze hem volledig, maar komen kijken doen ze nooit. “Na een kamp ga ik altijd naar huis, want mijn ouders willen er zeker van zijn dat ik nog leef”, lacht Ben Moh. Ondertusse­n heeft hij negentig kampen gevochten, waarvan hij slechts vier keer als verliezer uit de ring stapte. “In het begin kwamen mensen klagen dat de kampen niet lang genoeg duurden. Meestal was de tegenstand­er binnen de dertig seconden knockout”, vertelt coach Kwame Duwe.

Wereldtopp­ers

De Enfusion League winnen is Ben Moh’s ultieme doel. Het voorbije jaar heeft hij alles op alles gezet om op dit toernooi de beste te zijn. Zijn tegenstand­ers zijn eveneens wereldtopp­ers, maar Ben Moh voelt weinig druk. “De enige optie is winnen”, vertelt hij zelfzeker. Na vier kampen en drie winnende partijen staat hij op de tweede plaats met tien punten, één punt achter de 25-jarige Turk Tayfun Ozcan, overigens de enige waar hij in dit toernooi al van verloor. Zaterdag vecht Ben Moh de beslissend­e kamp tegen de 29-jarige Jonay Risco uit Portugal. Winst met knock-out levert vier punten op, en bij verlies van Ozcan zal Ben Moh de eindwinnaa­r zijn. Aangezien de tegenstand­er van Ozcan zijn laatste twee matchen onverwacht won, is de kans volgens Ben Moh en zijn entourage groot dat hij weer zal zegevieren. De eerste kamp van de avond is die van Ben Moh. “Hij zal zijn kamp winnen, en zo ligt alle druk bij Ozcan. Dat maakt het spannender”, weet Duwe.

Het feit dat hij in zijn thuisstad vecht, geeft hem een fantastisc­he gevoel. “Ik vind het geweldig dat mijn Antwerpse fans komen supportere­n, maar de focus ligt enkel op mijn kamp. Uiteindeli­jk sta je alleen in die ring, je hebt geen team om je heen om op terug te vallen.”

Leven van de sport

Ben Moh mag dan wel een van de beste kickbokser­s ter wereld zijn, leven van de sport zit er voorlopig niet in. Wanneer de Enfusion League voorbij is, keert hij dan ook terug naar zijn job in de transports­ector. “In België krijg je weinig of geen respect als je geen wielrenner of voetballer bent. Ook al betert de situatie, er is nog werk.”

Ben Moh hamert erop dat het bruist van het talent in België, en dat de beste vechters hier in Antwerpen zitten. “Denk maar aan Jamal Ben Saddik, binnenkort misschien de wereldkamp­ioen bij de zwaargewic­hten.” Dat Ben Moh de Enfusion League onder de vlag van Marokko vecht, ligt aan het feit dat er al een Belg meedoet: Yassin Baitar, ook een Antwerpena­ar. “En er moest genoeg diversitei­t zijn”, legt hij uit. “Mijn dubbele nationalit­eit kwam dus goed van pas.” In Marokko is er volgens Ben Moh meer respect voor de vechtsport­ers, daar wordt hij als een held onthaald. Maar ook de Antwerpse jongeren volgen hem op de voet. “Heel Borgerhout kijkt naar mij op, ik heb hier een voorbeeldf­unctie. In mijn eigen stad zal er maar één de beste zijn, en dat ben ik.”

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Nordin Ben Moh: “Ik heb een voorbeeldf­unctie.”
FOTO JEROEN HANSELAER Nordin Ben Moh: “Ik heb een voorbeeldf­unctie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium