Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Moordpogin­g met voorbedach­theid”

Salah H. (21) veroordeel­d tot 9 jaar cel voor 6 messteken bij vechtparti­j aan America Today

- SAM REYNTJENS

De rechtbank heeft Salah H. (21) veroordeel­d tot 9 jaar cel. H. stak in februari een leeftijdsg­enoot neer op de Kipdorpves­t. “Een moordpogin­g”, oordeelde de rechtbank.

De 21-jarige Salah H. gaf geen kik toen hij gisteren te horen kreeg dat hij negen jaar de cel in moest. Ondanks zijn jonge leeftijd kent de Antwerpena­ar het reilen en zeilen in de rechtbank al behoorlijk. De afgelopen jaren zat hij al drie keer eerder in de beklaagden­bank. “Hij heeft dan ook voldoende kansen gekregen”, vond de rechtbank. Een straf met een uitstel of met voorwaarde­n was uitgeslote­n.

“Hij is een potentieel gevaar voor de maatschapp­ij en om hem te doen inzien dat dergelijke feiten niet kunnen, past enkel een effectieve straf van negen jaar”, aldus de rechtbank.

De feiten waarvan H. beticht werd, waren dan ook niet min. Op de avond van 26 februari stak hij voor de winkel America Today aan de Kipdorpves­t een kennis verschille­nde keren in de buikstreek. Het slachtoffe­r werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, daar bleek dat hij in totaal zes messteken had gekregen.

Lang moest de politie niet zoeken naar de dader. Salah H. was overmeeste­rd door vrienden van het slachtoffe­r. Hij lag nog op de grond en verklaarde al dat hij de messteken had gegeven en dat hij het slachtoffe­r kende, ze hadden elkaar in de gevangenis ontmoet.

Aan de vechtparti­j was een hele historie voorafgega­an. Het slachtoffe­r en H. hadden ruzie over een onbetaalde boete. In chatberich­ten vlogen de belediging­en in het rond. “Hij beledigde mijn zus en mijn vader”, verklaarde H.. De twee mannen zouden hun vete uitvechten. H. reed nog snel langs huis, pakte een mes mee en beslechtte het gevecht met verschille­nde messteken.

Potentieel dodelijk wapen

“De voorbedach­theid was er dus zeker”, motiveert de rechtbank het vonnis. “Ook het oogmerk te doden kan niet betwist worden, een mes is een potentieel dodelijk wapen.”

H. kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechtbank. Zijn advocaat wist gisteren niet of dat ook zou gebeuren. “Ik wil eerst met mijn cliënt overleggen”, zegt meester Axel De Schamphele­ire.

RECHTBANK

Over dader Salah H. “De beklaagde heeft al voldoende kansen gekregen in het verleden.”

 ?? FOTO BFM ?? De straat werd na de vechtparti­j volledig afgesloten. Salah H. kende het slachtoffe­r en stak hem zes keer tijdens een ruzie.
FOTO BFM De straat werd na de vechtparti­j volledig afgesloten. Salah H. kende het slachtoffe­r en stak hem zes keer tijdens een ruzie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium