Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik voel mij de Messias van het Vlaamse lied”

- GUNTER JACOBS

Optreden is wat hij het liefst doet, bekent Guido Belcanto. “Ik zie mij als een troubadour uit de middeleeuw­en. Die maakte geen platen, maar trok met liedjes rond om ze te zingen voor de mensen.” Dus onderneemt de zanger in het zog van zijn nieuwe album Liefde & Devotie een uitgebreid­e tournee die vanavond start in De Roma in Borgerhout.

Een nieuwe plaat, een nieuwe tournee; voor Guido Belcanto gaan de twee al dertig jaar hand in hand. “Een nieuwe plaat betekent voor mij een duw in de rug om weer de baan op te gaan”, bekent de 64-jarige zanger. “Even belangrijk voor mij is dat ik hiermee songs registreer voor de eeuwigheid. Net zoals een schrijver of een kunstschil­der ben ik een scheppend kunstenaar die iets tastbaars wil nalaten.”

Op Liefde & Devotie bewandelt Belcanto vertrouwd terrein. Stukgelope­n relaties,

onbeantwoo­rde liefde en zijn gewond hart lopen als een rode draad door de liedjes van Vlaanderen­s graag geziene chansonnie­r. “De dramatiek van het leven, met de lach en de traan, is het universum waartoe ik mij aangetrokk­en voel en waarin ik mij thuis voel. Ik zie rondom mij dingen gebeuren en maak zelf ook veel mee op liefdesgeb­ied, waardoor ik het nooit ver moet zoeken. Deze liedjes komen naar mij toe door het hartstocht­elijke leven dat ik leid. Dat leven is intens en ook een beetje riskant, maar ik manipuleer het nooit zodanig dat er songs uit kunnen voortkomen. Sommigen denken dat Ik weet niet waar

mijn meisje is over een recente liefdesbre­uk gaat, terwijl ik dat liedje al vijftien jaar in de schuif heb liggen. Pas nu heeft het een plek in de puzzel verworven.”

De titel van zijn nieuwe, dertiende album telt twee voor Belcanto belangrijk­e woorden. “Ik belijd mijn zanger-zijn met liefde en devotie. Voor mij is dit geen carrière, maar een roeping. Zoals een jonge kerel

“Jezus liet zich aan het kruis nagelen om de wereld te verlossen van alle zonden. Zoiets moet een kunstenaar ook doen.” GUIDO BELCANTO Zanger

“Toots Thielemans en Leonard Cohen hebben tot op hun einde mooie concerten gegeven. Ik heb dus nog 25 jaar te gaan.” GUIDO BELCANTO Zanger

vroeger missionari­s werd, zo wil ik ook iets nobel doen voor mijn medemens. Ik ben streng katholiek opgevoed en heb lang geprobeerd om mij daartegen af te zetten. Hoe ouder ik word, hoe meer ik begrijp dat dit voor een artiest geen last maar een fantastisc­he voedingsbo­dem is. Jezus liet zich aan het kruis nagelen om de wereld te verlossen van alle zonden. Zoiets moet een kunstenaar ook doen; bereid zijn om zijn leven op te offeren voor die roeping. Daarom neem ik op de hoes een Christuspo­se aan. Ik voel mij, zonder valse bescheiden­heid, een soort Messias van het Vlaamse lied. Ga je dat als titel gebruiken?”

Belcanto lacht. Op Liefde & Devotie rijmt hij eigen compositie­s met bewerkinge­n van songs van zielsverwa­nten als Loudon Wainwright III, Bob Dylan en Nick Cave. “Als een liedje aanvoelt alsof het mij op het lijf is geschreven, dan komt het in aanmerking. Johnny vergeet me niet gaat over het verlies van een geliefde, Henry Lee over een passionele moord. Zeker in periodes dat er geen eigen songs naar boven komen, hou ik me graag bezig met covers. Ik trap daarbij niet in de val van de letterlijk­e vertaling, maar tracht de ziel van de song te behouden.” Voor covers zoals Laarzen van Spaans leder en Henry Lee gaat Belcanto in duet met zangeresse­n Naomi Sijmons (Reena Riot), Nathalie Delcroix (Laïs, Eriksson Delcroix) en Kimberly Claeys (Little Kim & The Alley Apple 3). Met het geluid van de plaat, een productie van Nicolas Rombouts (ex-Dez Mona) knipoogt hij naar zijn muzikale roots. Voor Belcanto een eigen carrière begon, vormde hij met zijn broer een duo. “Folk, country en blues speelden we als tieners. In het begin van mijn carrière wou ik muziek van hier maken. Door voor het levenslied en de smartlap te gaan, dacht ik authentiek te zijn, terwijl ik nu misschien nog authentiek­er ben. Dit is een muzikale jas die mij perfect past.”

BIJVAL UIT INTELLECTU­ELE HOEK

“Of de cirkel hiermee rond is? Dat geloof ik niet. Ik wil nog minstens een paar platen maken”, mijmert Belcanto. “Nadat ik altijd werd gezien als een volkszange­r voor de gewone man, krijg ik hoe langer hoe meer bijval uit intellectu­ele hoek. Schrijfste­r Patricia Jozef vroeg mij om voor haar debuutroma­n een lofrede te schrijven en vorige maand heb ik opgetreden op de vernissage van kunstschil­der Michael Borremans, die een grote fan van mij blijkt. Die algemene acceptatie geeft mij een goed gevoel.”

“Optreden is wat ik het liefst doe”, benadrukt Belcanto. “Ik zie mij als een troubadour uit de middeleeuw­en. Die maakte geen platen, maar trok met zijn liedjes rond om ze te zingen voor de mensen. Daar streef ik ook naar. Een veteraan zien optreden die geen karikatuur van zichzelf is geworden, vind ik zeer ontroerend en heroisch. Toots Thielemans en Leonard Cohen hebben tot op hun einde mooie concerten gegeven. Dat wil ik ook. Ik heb dus nog minstens 25 jaar te gaan.”

Première 29/09 in De Roma in Borgerhout, daarna op tournee tot april 2018. Het album

Liefde & Devotie is uit bij Starman Records.

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ??
FOTO KRIS VAN EXEL
 ?? Guido Belcanto: “Ik wil minstens nog een paar platen maken.”
FOTO KRIS VAN EXEL ??
Guido Belcanto: “Ik wil minstens nog een paar platen maken.” FOTO KRIS VAN EXEL
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium