Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Adela en Helena’: de vlucht van jonge zwaluwen

- www.hanskuster­smusic.be (gvh)

Chris Lomme, Katelijne Verbeke en Simone Milsdochte­r excelleren in

Adela en Helena, een tijdloos verhaal over weerbare vrouwen op zoek naar een betere toekomst. Nog tot zaterdag in het Fakkelthea­ter, daarna op tournee door Vlaanderen.

Jonge zwaluwen haal je niet uit hun nest om veel te vroeg aan een verre vlucht te beginnen. Toch is dat wat Adela en Helena, de moeders van muzieklege­nden Hans Kusters en Jean Kluger, overkomt. Kinderen die met hun vriendinne­n horen te hinkelen, maar weggerukt worden uit hun omgeving en hun jeugd verliezen.

De moeder van Helena gaat in het Rusland van bijna 100 jaar geleden goedgelovi­g haar mannen achterna. De kleine Hele- na moet mee in een tocht die haar naar Siberië, Berlijn en Duisburg brengt. Om dan aan haar eigen vlucht naar Nederland te beginnen.

Adela is het mondje te veel om te voeden en daarom geven haar ouders haar mee met de oom. Het gaat van haar Poolse dorpje naar Antwerpen, via het gehate Berlijn waar ze Jodenhaat openlijk etaleren. Antwerpen is ook de stad waar de drie vrouwen elkaar ontmoeten en het verhaal van de voorstelli­ng begint. De door het leven geharde vrouwen hebben aanvankeli­jk weinig begrip voor elkaars verhaal, maar beseffen geleidelij­k aan dat ze elkaars emoties delen.

Regisseur Ignace Cornelisse­n laat alles draaien rond de ijzersterk­e tekst van Kris Van Steenberge. Decor is er amper, alleen een bank en een symbolisch­e rij pijnlijk lege stoelen. Dat legt de focus op de briljante vertolking­en van de drie actrices. Ze zetten op een bijzondere manier drie vrouwen met een kwetsbare kracht neer.

Chris Lomme is de stilaan dementeren­de moeder van Helena, die het verleden vergoelijk­t en de verbale mokerslage­n van haar dochter met liefde incasseert. Katelijne Verbeke imponeert met haar bezielde vertolking van Helena, onder wiens wrok een zee van warmte schuilt. Simone Milsdochte­r maakt indruk als de ongenaakba­re Adela, die haar harnas gebruikt om de vernietige­nde stemmen uit het verleden te verstommen. Adela en Helena is het soort theater dat we vandaag nodig hebben.

 ?? Actrices Chris Lomme, Simone Milsdochte­r en Katelijne Verbeke.
FOTO IF ??
Actrices Chris Lomme, Simone Milsdochte­r en Katelijne Verbeke. FOTO IF

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium