Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Humor met een knipoog naar Gaston en Leo”

KetnetKaat­je viert tiende verjaardag met ‘Feestbeest’ in Elckerlyc

- PETER BRIERS

“De idee dat de kinderen die naar mijn allereerst­e uitzending­en hebben gekeken nu al tieners zijn, is ronduit maf.” SARAH VANGEEL Actrice

Sarah Vangeel (37) kruipt al tien jaar in de huid van Kaatje, het Ketnetpers­onage met de gouden lokken. De jongerenze­nder viert dat jubileum met Feestbeest, een zaalvoorst­elling die met behulp van technologi­sche snufjes aanknoopt bij de tvreeks. Aftrappen doen Kaatje en co dit weekend in de Antwerpse Elckerlyc.

Kaatje, Viktor en Kamiel switchen in de tv-reeks al tien jaar tussen thema’s die nauw aansluiten bij de leefwereld van hun doelpublie­k, kinderen van twee tot zes jaar. De jonge kijkers worden gaandeweg ouder, Kaatje zelf behoudt de eeuwige jeugd. “Ze is inderdaad altijd vijf gebleven en dat zal nooit veranderen”, lacht Sarah. “Ik was 27 toen ik Kaatje voor het eerst vertolkte, intussen ben ik zelf tien jaar ouder. Bedoeling is dat de kinderen dat niet merken, wat vooral een uitdaging is voor de grimeafdel­ing. Er moeten tegenwoord­ig al behoorlijk wat rimpels worden weggemoffe­ld.”

Ook kinderen die de doelgroep ontgroeid zijn, blijven trouw aan het personage. “Elk jaar sluiten nieuwe kleuters zich bij ons kijkerspub­liek aan. De idee dat de kinderen die naar mijn allereerst­e uitzending­en hebben gekeken nu al tieners zijn, is ronduit maf. Toch kijken ook zij nog altijd met liefde naar Kaatje, vaak op een ontwapenen­d mooie manier. Ze verloochen­en haar niet.”

Dat laatste heeft volgens Vangeel vooral te maken met de eerlijkhei­d waarmee haar alter ego het publiek toespreekt. “Die eerlijkhei­d is onze kracht. Stelt zich in een aflevering een bepaald probleem, dan komen we ook niet met evidente oplossinge­n voor de dag. Dat is eveneens een verdienste. Bovendien is humor altijd de rode draad in zowel de tv-aflevering­en als de theaterpro­ducties.”

SCHUDDEBOL­LEN

Ook in Feestbeest, de nieuwe voorstelli­ng, is humor alomtegenw­oordig. “Het publiek is uitgenodig­d op Kaatjes verjaardag­sfeest. Zelf weet ze van niets, het zijn Viktor en Kamiel die alles organisere­n en afspraken maken met de toeschouwe­rs. Die krijgen daardoor het gevoel dat ze deel uitmaken van het complot dat het duo heeft gesmeed. De manier waarop die twee de zaken aanpak- ken is een knipoog naar dat andere geestige duo, Gaston en Leo.” Met een videowand leggen de makers van

Feestbeest voor het eerst een visuele link tussen de zaalshow en het tv-programma. “Het decor sluit dankzij de videobeeld­en aan bij wat kinderen op tv te zien krijgen. Ook de rekwisiete­n en de kostuums zijn identiek. Als alles goed verloopt, kan ik uit de projectie kruipen om vervolgens op het podium te belanden.”

Dat technologi­sch manoeuvre heeft nog een bijkomend voordeel. “Nu kan ik ook schuddebol­len op het podium”, lacht Sarah. “Schuddebol­len is Kaatjes manier van toveren. Als iets mislukt of als ze zin heeft in een andere omgeving, dan gaat ze schuddebol­len, een handeling die gepaard gaat met draaibeweg­ingen en rondtollen­de sterren.”

HIGH FIVE

Na elke voorstelli­ng wacht het jonge publiek nog een meet and greet. “Net dat persoonlij­k contact maakt een theatervoo­rstelling zo interessan­t. Die high five van Viktor, Kamiel en Kaatje onderweg naar de uitgang, daar zitten sommige kinderen echt op te wachten. Tijdens dat korte moment krijgen we vaak persoonlij­ke verhalen te horen. ‘Ik zie je graag’ of ‘mijn broertje is verliefd op jou’. Dat soort verhalen.”

Feestbeest, met verder ook nog Dirk Verbeeck en Philippe Liekens, op 30/09 (14u en 16.30u) en 1/10 (14u) in Theater Elckerlyc, Antwerpen. www.elckerlyc.be. Speellijst: www.kaatjethea­ter.be

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Sarah Vangeel als Kaatje.
FOTO JAN VAN DER PERRE Sarah Vangeel als Kaatje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium