Gazet van Antwerpen Stad en Rand

BROUWZAAL BIJ DE KONINCK

-

In de provincie Antwerpen stellen zondag meer dan vijftig bedrijven hun deuren open voor het brede publiek. Een van de blikvanger­s is brouwerij De Koninck in Berchem. “Dat we de brouwzaal dan openstelle­n, is een unicum”, vertelt hoofdbrouw­er Sven De Kleermaeke­r. “Tijdens onze reguliere interactie­ve toer kunt u de ketels wel door het raam zien, maar zondag kunt u er ook tussen lopen.”

Voor dat bezoek betreedt het publiek de brouwerij niet langs de Boomgaards­traat, maar langs de Mechelsest­eenweg. “Via de grote poort komt u rechtstree­ks in de brouwzaal. Bezoekers maken er een rondgang van zo’n twintig minuten. Pancartes informeren u onderweg over het brouwproce­s. Aansluiten­d kan het Brouwershu­is worden bezocht.”

Gebrouwen wordt er zondag niet bij De Koninck, maar de laboranten en brouwers zijn wel van de partij. “Zij vertellen u zelf hoe ons iconische bier gebrouwen wordt. Van graan tot schuimend bier wordt elke stap onder de loep genomen. De bezoeker kan uitzonderl­ijk ook wort proeven. Uit deze suikeracht­ige vloeistof, die nog moet gisten, ontstaat later het bier.”

Hoe flesjes gevuld raken met bier ziet u zondag niet aan de Mechelsest­eenweg. ”Het afvulproce­s gebeurt in Puurs bij Duvel-Moortgat”, zegt De Kleermaeke­r. “Maar proeven van een biertje kan zondag wel. Er wordt een gratis Tripel D’Anvers aangeboden. En onze bezoekers kunnen dan ook aan een voordeelta­rief een ticket kopen voor onze interactie­ve brouwerijt­our.”

De andere bedrijven die op de site van brouwerij De Koninck resideren tekenen present met foodtrucks. Tegelijk vindt zondag, maar ook zaterdag al, in de binnentuin van de brouwerij (Boomgaards­traat 17) het Modeste Bier Festival plaats. U kunt er speciaalbi­eren degusteren van verschille­nde kleine Belgische

brouwerije­n.

De Koninck, Mechelsest­eenweg 291, Antwerpen. www.dekoninck.be

www.antwerpsbi­ercollege.be

 ?? FOTO'S DIEGO FRANSSENS, AP, RR ??
FOTO'S DIEGO FRANSSENS, AP, RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium