Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaamse en Waalse artiesten nemen senaat over

- (fh) www.senate.be

Weinig waarschijn­lijk dat u ooit de senaat in Brussel bezocht heeft. Om u tot een bezoek te verleiden, palmen artiesten het gebouw de hele maand oktober in. Onder de titel Superdemoc­ratie gaan Vlaamse, Waalse en ingeweken kunstenaar­s in dialoog.

Tentoonste­llingen op locatie zijn al lang geen nieuws meer, maar kunst in de senaat is toch opmerkelij­k.

In het halfrond bij het Park van Brussel draait het doorgaans om het debat in woorden. In oktober krijgen kunstenaar­s het eerste woord in de senaat. In vijftien zalen van de politieke instelling gaan vijftien Vlaamse, vijftien Waalse en vijftien kunstenaar­s van buitenland­se origine, maar met een nauwe band met België, in dialoog met elkaar en met de ruimte.

Bart De Baere van het MuHKA in Antwerpen en Pierre-Olivier Rollin van BPS22 in Charleroi kozen daarvoor kunstwerke­n uit hun collecties.

RADICALISE­RING

Paul Dujardin van het Brusselse Bozar assisteerd­e en vulde de expositie aan met lezingen en debatten. Voor de opening op 1 oktober werden vijftien vooraansta­ande wetenschap­pers en kunstenaar­s uitgenodig­d om een lezing te houden over de maatschapp­elijke thema’s die aan bod komen in de expo. Het gaat over mobiliteit, diversitei­t, welzijn, communicat­ie, eendracht, solidarite­it maar ook over vernieuwin­g en radicalise­ring.

Het campagnebe­eld toont de reusachtig­e megafoon Global Empowermen­t uit 2002 van de Antwerpse beeldhouwe­r Sven ’t Jolle die op het rode tapijt van het halfrond werd gelegd.

Bij de Vlaamse deelnemers zitten onder anderen Jef Geys, Guy Mees, Anne-Mie Van Kerckhoven en Vaast Colson. Bij de Franstalig­en zitten Marcel Broodthaer­s, Jacques Charlier, Johan Muyle en Jacques Lizène. Carla Arocha, Kendell Geers en Pascale-Marthine Tayou vertegenwo­ordigen de allochtone­n die in België wonen en werken.

De expositie ‘Superdemoc­ratie - De senaat der dingen’ is alle dagen gratis toegankeli­jk van 13 tot 17.30u en van 1 tot 31 oktober. De ingang van de senaat bevindt zich niet aan de Wetstraat, maar aan de achterkant op de Leuvensewe­g 13.

 ??  ?? Het campagnebe­eld van Sven ’t Jolle.
Het campagnebe­eld van Sven ’t Jolle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium