Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij zijn geen normale mensen”

TOPPERS ZONDER VERVALDATU­M: WILLY STEVENIERS (79), RATKO SVILAR (67) EN VEERLE DEJAEGHERE (44) BESPREKEN HUN EEUWIGE JEUGD

- MARC VERMEIREN

Zelfs op zijn 46ste blijft Davide Rebellin koersen winnen, maar de knokige Italiaan is ver van de enige topsporter die met succes strijdt tegen Vadertje Tijd, de taaiste aller tegenstand­ers. Uw krant polste Willy Steveniers (79), Ratko Svilar (67) en Veerle Dejaeghere (44), drie atleten die ook als veertigplu­ssers schitterde­n, naar het geheim van hun eeuwige jeugd.

Van 20 jaar naar 40 jaar: wat wijkt het snelst?

Ratko Svilar: “Qua snelheid of reflexen had ik amper iets ingeboet. Mijn zoon heeft een gelijkaard­ige explosivit­eit. Weet je dat ik als tiener de honderd meter onder de 11 seconden liep? In heel Joegoslavi­ë sprintte geen enkele voetballer sneller. Zelfs de snelste aanvallers moesten buigen. Op mijn 42ste stopte ik in de bekerfinal­e tegen Mechelen drie penalty’s en speelde ik 23 matchen. Ik was destijds zo goed als een normale mens van 22. Alleen mijn zicht was niet meer zo scherp. Ik zag de ballen steeds later opduiken, waardoor ik met contactlen­zen moest keepen.”

Willy Steveniers: “Als veertiger waren mijn eerste meters nog altijd onweerstaa­nbaar. Op die leeftijd bleef ik 40 punten maken. Wie kon dat? Michael Jordan, een genie zoals ik. In heel Europa was er niemand explosieve­r dan ik.”

Veerle Dejaeghere: “Snelheid en uithouding zijn gebleven, maar eenmaal de veertig voorbij hapert de recuperati­e. Tweemaal daags trainen lukt gewoon niet meer, zelfs niet in de opbouw naar een marathon. Dat ik sport combineer met een voltijdse job kan daar natuurlijk ook mee te maken hebben. In 2008, op mijn 37ste, ben ik mijn profstatuu­t kwijtgespe­eld. Sindsdien heb ik nooit meer een kinesist bezocht. Misschien vreet dat aan mijn afgekalfde recuperati­evermogen.”

Steveniers: “Vijftig jaar oud, zestig jaar oud: op de vierkante meter vreesde ik niemand. Ook geen knaap van twintig.”

Hoe hebben jullie het zo lang kunnen volhouden?

Steveniers: “Sorry dat ik het zeg, maar ik was een wonder van de natuur. Op dit moment ben ik een van de vijf beste 79-jarigen van de wereld. Welke vent van mijnen ouderdom is sneller dan ik? Mijn leeftijdsg­enoten hebben operaties achter de rug, zijn

op de sukkel met ziektes of liggen in het graf, maar ik mankeer niets.”

Dejaeghere: “Mijn moeder fietste op haar 74ste naast me tijdens de trainingen, ook de snelheidss­essies. De genen spelen een belangrijk­e rol in die duurzaamhe­id.”

Svilar: “Wij zijn geen normale mensen. Ik ben altijd ontsnapt aan zware blessures. En als ik toch iets brak - mijn neus of mijn heup - verbeet ik de pijn. Be a man. Alleen mijn

darmen zorgden voor problemen. Zeven operaties heb ik moeten doorstaan, omdat een dokter in Joegoslavi­ë mij als kind verkeerd behandeld had. Twee keer ontsnapte ik aan de dood.”

Dejaeghere: “Zou het helpen dat ik nog nooit gerookt heb of een pint bier gedronken? Allicht wel.”

Steveniers: (lachje) “Dat kan ik niet zeggen (Steveniers was jarenlang een vaste waarde in het Antwerpse uitgangsle­ven, red.). Als je weet hoeveel liters alcohol ik verzet heb en hoeveel pakjes sigaretten ik heb opgepaft, is het nog straffer wat ik allemaal gepresteer­d heb. Ondertusse­n drink ik al bijna veertig jaar geen druppel alcohol meer. Weet je, eigenlijk moet ik mijn vader en moeder bedanken. Ik was niet alleen de beste basketball­er van mijn generatie, maar ook de beste atleet.”

Dejaeghere: “En ik dank mijn eerste trainer, die me nooit overbelast heeft. Tegenwoord­ig verzamelen jonge atleten weekvolume­s van 100 kilometer. Mentaal en fysiek is die belasting gewoon te groot. Op mijn twintigste had ik natuurlijk nooit gedacht zo lang te blijven lopen.

(lachje) En zeker niet om als veertiger nog 2u37’ te lopen op een olympische marathon.” Svilar: “Wat mij dreef, was the love of

football. Ik trainde altijd met honderd procent. Als ik zou mogen terugkeren in een nieuw leven, zou het weer als doelman zijn.”

Waarom zijn jullie dan uiteindeli­jk toch gestopt?

Steveniers: “Die grote mond, hé. Ik moest zonodig zeggen dat ik pas coach zou worden als ik ook dik en kaal zou zijn. Mijn toenmalige coach waardeerde die opmerking niet. Nochtans zou ik zeker tot mijn vijftigste in eerste klasse hebben kunnen spelen. Een slimme coach zou mij dan een minuut of tien, vijftien per match gebruikt hebben.”

Dejaeghere: “Omdat ik na Rio geen nieuw doel meer vond, verdween mijn motivatie. Het competitie­ve luik is afgesloten, alhoewel ik me tijdens het voorbije WK met pijn in het hart afvroeg waarom ik daar niet liep. Nu

train ik uitsluiten­d voor mijn gezondheid. En een beetje voor de ijdelheid.

(lacht) Mijn collega’s reageren superkwaad als ik het zeg, maar ik krijg stilaan een zwabbergat. Ik zal de kilometers toch nog wat moeten opdrijven.”

Svilar: (bloedserie­us) “Ik heb nog altijd spijt dat ik zo jong gestopt ben. Ik was amper 46 jaar oud, maar Eddy Wauters en de spelers wilden absoluut dat ik coach zou worden. En ik kon toch moeilijk mezelf opstellen. Maar op mijn vijftigste heb ik als vriendendi­enst nog een paar keer gekeept in lagere afdelingen.”

Steveniers: “De bekrompen mentalitei­t werkte me steeds meer op de zenuwen. Op mijn 48ste maakte ik in tweede klasse nog gemiddeld 25 punten, maar de coach speelde het spel niet eerlijk. De jongen die ik verdrongen had, was mentaal nogal zwak. Daarom kreeg hij een basisplaat­s. En dat pikte ik niet. Of je nu 18 bent of 48: de beste moet spelen. En wie daar anders over denkt, moet het maar zonder Willy Steveniers stellen.”

Willy Steveniers “Ik was een wonder van de natuur. Zelfs op mijn 50ste was ik op de vierkante meter een van de snelsten in Europa.”

 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ?? FOTO BELGA
FOTO BELGA
 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium