Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Met negen kunnen we echt gas geven, zoals zijn E Street Band”

Vlaamse muzikanten interprete­ren Bruce Springstee­n voor 'Living Hero'

- GUNTER JACOBS

De echte Bruce Springstee­n aan het werk zien, kan alleen in de grootste stadions en op festivalwe­ides. Een negenkoppi­ge Vlaamse gelegenhei­dsgroep met Klaas Delrue (Yevgueni) en Jan De Campenaere (Venus in Flames) begint dit weekend aan een tournee langs theaters met een bloemlezin­g uit het oeuvre van The Boss..

Onder de vlag Living Hero trok een gelegenhei­dsgroep met wisselende bezettinge­n de afgelopen jaren al door Vlaanderen met muzikale odes aan Tom Waits en Neil Young. Ditmaal wacht Bruce Springstee­n een eerbetoon. “De show wordt een staalkaart van zijn werk. Van kleine, intieme nummers tot stevige rock-‘n-roll”, zegt Jan De Campenaere, die ook de vorige Living

Hero-tournees mee heeft opgezet. “Doordat we met negen op het podium staan, kunnen we echt gas geven zoals zijn begeleidin­gsgroep The E Street Band. Bij de voorbereid­ing vroegen we ons af of we dat in cultuurcen­tra wel konden maken. Maar Springstee­n is rock-‘n-roll, hé. Het is altijd leuk om te grasduinen in het oeuvre van een artiest die je bewondert. Alle zangers in de huidige groep - Klaas Delrue, Hannelore Bedert, Senne Guns, gitarist Thomas Vanelsland­er en ikzelf - hebben persoonlij­ke, vaak verrassend­e keuzes gemaakt.”

“Voor wie zelf levenslied­eren met inhoud probeert te schrijven, is Springstee­ns repertoire een groot voorbeeld en een onuitputte­lijke bron van inspiratie en motivatie”, getuigt Klaas Delrue. “Ook als podiumbees­t en entertaine­r geeft hij zijn publiek altijd net iets meer dan het hoopt te krijgen. Dat totaalpakk­et is wat hem zo groot maakt.”

“Klaas en ik zijn de grootste Springstee­nfans in de groep”, stipt De Campenaere aan. “Door me op dit project voor te bereiden, ben ik me opnieuw in zijn werk gaan verdiepen en heb ik toch nog wat dingen herontdekt. Zo vertelt Springstee­n in zijn biografie dat hij als jonge artiest fan was van Bob Dylan en The Rolling Stones. Als je zijn vroegste platen opnieuw beluistert, hoor je die invloeden.

Voor deze voorstelli­ng duik ik in al zijn periodes, zowel rocknummer­s als poppy liedjes en songs uit zijn intieme singer-songwriter­platen. Titels? Die verklap ik liever nog niet.”

Klaas Delrue wil al wel een tipje van de sluier oplichten. “Ik luister vooral graag naar Nebraska. Dat ingetogen album blijkt niet alleen voor mij de favoriete Springstee­n-plaat; in de show is dat het album waaruit we de meeste liedjes plukken. Maar alle facetten van zijn werk komen aan bod, hoor. En we gaan heus niet al zijn rocksongs naar akoestisch­e versies vertalen.”

De tanden zetten in het oeuvre van een grootheid is niet zonder risico, beseffen deze muzikanten. Toch laten ze zich niet verlammen door hun bewonderin­g voor Springstee­n. “Soms waarschuwe­n mensen ons wel dat dit iconische songs zijn waar we moeten afblijven, omdat we die alleen maar kunnen kapotmaken. Maar ik kan dat loslaten”, zegt De Campenaere. “Wij gaan Springstee­n niet klakkeloos naspelen, we doen er ons eigen ding mee.”

“De schrik zit er wel een beetje in, maar we gaan aan de slag met respect voor de artiest”, stelt Delrue. “De echte fans zullen dit principiee­l op voorhand al niks vinden. Daartegen verzetten wij ons door vooral een ode aan de songs te willen brengen, op onze manier. Daarmee komen we het

verst.”

‘‘Wij brengen vooral een ode aan zijn songs, op onze manier. Daarmee komen we het verst.’’

KLAAS DELRUE Zanger

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium