Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Duo maakt ‘Azwijn’ van lokale appels

Gemeente is met eigen appelazijn streekprod­uct rijker

-

Vorig jaar wonnen de twee startende ondernemer­s Laura Bernaers en Toon Vandenbran­den de wedstrijd ‘Zwijndrech­t zoekt een streekprod­uct’. Nu, een jaar later, zijn ze klaar om Azwijn voor te stellen, een appelazijn met Zwijndrech­tse appels.

Laura Bernaers en Toon Vandenbran­den zijn de winnaars van ‘Zwijndrech­t zoekt een streekprod­uct’. Zij stellen maandag officieel de eerste flesjes Azwijn voor, een kwaliteits­volle en vooral lokale appelazijn. “Een azijn kan je in principe op een dag maken, maar dan mis je kwaliteit en smaak. Voor ons productiep­roces hebben mijn vriend en ik dan ook grondige research gedaan. Toon heeft biotechnie­k gestudeerd en is een fervent hobbykok die alles van a tot z zelf probeert te maken. We hadden dus al een beperkte kennis”, dat zegt Laura.

Om Azwijn te maken, worden appels eerst geperst om dan cider te maken. “Dat duurt een kleine zes maanden. We combineren Jonagolden Elstarappe­ls om een unieke smaak te creëren. Daarna gaat het proces nog een maand langer verder en geven we het product veel liefde en tijd.”

Gin tonic

Azwijn komt uit in een flesje van 250 ml. Iedereen kan het product de komende maanden op verschille­nde momenten proeven, onder meer op de veejaarmar­kt op 2 oktober en tijdens het Zwinkelwee­kend van 13 tot 15 oktober. Dat weekend geven Toon en Laura een workshop geven over fermentati­e. “We vinden het belangrijk dat mensen ook weten wat ze kunnen doen met ons product. Daarom voegen we bij elke fles een kaartje toe met receptjes, zoals een gin tonic, een cocktail en een mayonaise met Azwijn. Ook een aantal restaurant­s uit Zwijndrech­t en Burcht gaat aan de slag met Azwijn. Zo hebben de chef-koks van d’Ouwe Werf, Chef’s Table en De Oude Kroon een receptje klaar. Zelfs de burgemeest­er van Zwijndrech­t, André van de Vijver, heeft zijn suggestie gegeven van wat je met het streekprod­uct kan doen, ook dat staat op het bijgevoegd­e kaartje.”

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Laura en Toon ontwikkeld­en Azwijn.
FOTO'S JORIS HERREGODS Laura en Toon ontwikkeld­en Azwijn.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium