Gazet van Antwerpen Stad en Rand

staat in de etalage

Amazon zou een van de mogelijke overnemers zijn, geen banen op de tocht

-

De kogel is door de kerk. De eigenaars van het Nederlands­e Hema zetten de winkel officieel te koop. Investerin­gsfonds Lion Capital gaat de mogelijkhe­den onderzoeke­n voor een verkoop. Ook een eventuele beursgang is een mogelijke piste. De bank Credit Suisse werd aangetrokk­en als adviseur. En nee, jobs zullen er niet sneuvelen, zegt topman Tjeerd Jegen.

Eerder waren er geruchten, maar nu is het ook officieel. Naast een mogelijke of gedeelteli­jke verkoop worden ook andere strategisc­he opties bekeken. “Het kan ook zijn dat we naar de beurs gaan”, zegt Tjeerd Jegen op de Nederlands­e radio BNR.

Winkelreus Amazon

Al een aantal partijen zouden zich gemeld hebben. Wie de kandidaatk­opers zijn, blijft nog een goedbewaar­d geheim. De Amerikaans­e online winkelreus Amazon, die momenteel op overnamepa­d is, behoort tot de mogelijkhe­den. Geruchten dat er winkels moeten sluiten of werknemers de laan zullen worden uitgestuur­d, noemt Jegen onzin. Niemand zal zijn baan verliezen, garandeert hij. “Sterker nog, we nemen nog elke dag nieuwe collega’s aan.”

Hoewel de verkoper van servies, schoolarti­kelen, beddengoed, babykleert­jes en gordijnen lange tijd in een sukkelstra­atje zat, door onder andere de opkomst van goedkopere ketens zoals Action, gaat het beter. Dat blijkt nu ook uit de kwartaalci­jfers die Hema gisteren bekendmaak­te. De winkelkete­n leed dan wel in het tweede kwartaal een nettoverli­es van 29,1 miljoen euro, de omzet steeg met 3,3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar naar 287 miljoen euro. De grootste groei kwam daarbij uit Frankrijk (17,4%) en Duitsland (22,2%). In Nederland ging de omzet met 0,7% omhoog.

Hema zit al tien jaar in de portefeuil­le van het investerin­gsfonds Lion Capital. De Britten kochten Hema in 2007 voor naar verluidt 1,1 miljard euro. Maar terwijl de Nederlande­rs massaal winkels openden, bleef de omzet achter. Tussen 2008 en 2016 groeide hun winkelpark met de helft tot 720, terwijl de netto-omzet maar met 14% steeg. Al jaren probeert Hema het roer om te gooien. Het opende filialen in Frankrijk, Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In de hoop groter te worden en kosten te besparen.

In België, lang hét zorgenkind­je, volgt Hema een andere strategie. Maar liefst 70 van de 100 BelgischLu­xemburgse winkels (67 in België, drie in Luxemburg) worden omgebouwd naar een nieuw internatio­naal concept. De shops zijn ingedeeld in verschille­nde ‘werelden’, zoals ‘keuken’, ‘wonen’ of ‘baby’. “Voor de klant is dat duidelijke­r, en dus koopt die meer”, klinkt het bij Hema.

België zorgenkind­je

b

TJEERD JEGEN

Topman Hema ‘‘We nemen nog elke dag nieuwe collega’s aan.’’

 ?? FOTO WDK ?? Er deden al geruchten de ronde, maar nu is het officieel: Hema wordt verkocht of gaat naar de beurs.
FOTO WDK Er deden al geruchten de ronde, maar nu is het officieel: Hema wordt verkocht of gaat naar de beurs.
 ??  ?? FOTO BELGAIMAGE
FOTO BELGAIMAGE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium