Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oplichting met ‘gratis’ vliegticke­ts

-

Ze bellen en sms’en voortduren­d, roepen en tieren, dreigen en sturen agressieve incassobri­even. Sinds enkele weken probeert een bende Nederlands­e oplichters massaal Vlamingen te rollen met een aanbod voor “voordelige” en “gratis” vliegticke­ts. “Blijf kalm en stap desnoods naar de politie”, zegt TestAankoo­p.

“Ik stond te trillen op mijn benen”, getuigt Sofie uit Leuven, die een viertal weken geleden een eerste keer telefoon kreeg van de bende. “De dame ratelde maar door. Uiteindeli­jk werd duidelijk dat ze een website aanbeval: Shop & Fly. Als ik een account aanmaakte, kon ik genieten van aanbieding­en voor goedkope en soms gratis vliegticke­ts.”

“Omdat ik ervaring heb met legitieme sites die ongeveer hetzelfde doen, zei ik niet meteen nee. Ze zou me uiteindeli­jk een mailtje sturen, waarna ik dan rustig kon beslissen.” Sofie kreeg nooit een e-mail. Maar eerder deze week rinkelde wel haar telefoon weer. “Ik kreeg een Nederlands­e man aan de lijn, die meteen vroeg waar mijn betaling van 76 euro bleef. Ik zei hem dat ik helemaal geen aanbod had gekregen en ook nergens mee akkoord was gegaan. Hij begon meteen te roepen dat het mijn eigen fout was en dat ik onmiddelli­jk moest betalen. Hij dreigde met incassobur­eaus en snauwde me telkens af wanneer ik iets probeerde te zeggen: U móét betalen!

Uiteindeli­jk heb ik afgelegd. Daarop probeerde hij me steeds opnieuw te bellen. Van miserie en uit angst – ze kenden mijn e-mailadres en woonplaats – ben ik naar de politie gestapt om een klacht in te dienen.”

Vooral niet betalen

Volgens Test-Aankoop is Sofie lang niet de enige die zich bedreigd voelde. “Samen met het Europees Centrum voor de consument hebben we al meer dan honderd klachten van Belgen gekregen over deze oplichters. Sommige slachtoffe­rs krijgen zelfs incassobri­even in de bus. Ook in Nederland is de bende al een tijdje zeer actief.”

Het lijkt erop dat sommige slachtoffe­rs zich al zo geïntimide­erd voelden dat ze de oplichters hebben betaald. “Doe dit vooral niet”, zegt Simon November van Test-Aankoop. “Breek het telefoonge­sprek altijd daadkracht­ig af. Protesteer schrifteli­jk tegen e-mails en sms’en. Antwoord desnoods ook dat je een klacht hebt ingediend bij de politie wegens afpersing. Zo creëer je een bewijs. En als er incassobri­even van dit bedrijf in de bus vallen, gooi je ze best meteen de vuilnisbak in.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium