Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Coucke toont zijn ‘geheim’ museum

-

Marc Coucke (52) heeft een ‘geheime’ hangar vol topkunstwe­rken. In het Vierprogra­mma Gert Late Night gunde de ondernemer het publiek voor het eerst een blik op zijn indrukwekk­ende collectie. Maar waar die zich bevindt, houdt hij angstvalli­g voor zich. “Ergens in Europa.”

Dat Marc Coucke van kunst houdt, is bekend. Dat hij een verborgen museumpje heeft, weten veel minder mensen. Hoeveel werken daar hangen? Een honderdtal, schat Coucke. “Ik nam vroeger wel eens goede vrienden mee voor een rondleidin­g, maar het jongste jaar ben ik er zelf nauwelijks nog geweest.”

Behalve dan voor Gert Late Night, gisteravon­d. “Gert stelt zijn boot voor me open, dus mocht ik wel eens iets terugdoen.” Dus nam Coucke komiek Jacques Vermeire en actrice Frances Lefebure, de andere gasten van Gert Verhulst, mee om hen zijn schatten te tonen.

“Nagenoeg alles in de hangar is mijn privébezit, ik verzamel al twintig jaar. Maar dat niet wil zeggen dat ik mijn werken alleen voor mezelf hou. Alle museumdire­cteurs van België kennen mijn collectie. Geregeld leen ik hen werken uit voor tentoonste­llingen.”

Dat hij plannen heeft voor een museum van hedendaags­e kunst in Durbuy, het Waalse stadje dat ondertusse­n ongeveer voor de helft van hem is, ontkent Coucke niet. “Maar het is niet de bedoeling dat mijn collectie naar daar verhuist. In Durbuy wil ik me concentrer­en op Marcel Duchamp.”

Over de waarde van zijn collectie praat Coucke liever niet. “Laat ik zeggen dat ik geluk heb gehad. Ik koop al meer dan tien jaar Duchamp, Yves Klein en Paul Delvaux en die doen het tegenwoord­ig prima op de kunstmarkt. Maar ik verzamel omdat kunst een passie is, niet om te verkopen.”

Volgens Peter Bernaerts van het gelijknami­ge Antwerpse veilinghui­s zijn de stukken veeleer van grote waarde. “Het valt op dat het hoofdzakel­ijk ronkende namen zijn met een lichte voorkeur voor gevestigd Belgisch modern en naoorlogs talent: Jan Fabre, Wim Delvoye, Fred Bervoets, Panamarenk­o, Koen Vanmechele­n, Marcel Broodthaer­s, Paul Van Hoeydonck... Al ontbreekt ook de internatio­nale top niet, met Robert Indiana, Gilbert & George of Damien Hirst.”

Of Coucke nu niet bang is dat nieuwsgier­igaards zullen zoeken naar zijn ‘geheime’ museum? “Ach, het is goed beveiligd, en in de reportage is niet meer dan een oude fabriek in de verte te zien.”

 ?? FOTO'S VIER ?? Mark Coucke leidt Jacques Vermeire en Frances Lefebure rond. “Ik verzamel omdat kunst een passie is, niet om te verkopen.”
FOTO'S VIER Mark Coucke leidt Jacques Vermeire en Frances Lefebure rond. “Ik verzamel omdat kunst een passie is, niet om te verkopen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium