Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het lijkt wel of we niet zonder vijand kunnen”

-

Om haar thriller Heks te promoten was de populaire Zweedse schrijfste­r Camilla Läckberg zopas nog te gast in de Gentse Vooruit. “Ik ben er niet vies van om mijn werk te slijten als een koopman.”

Met meer dan 20 miljoen verkochte

b boeken in zestig landen mag de Zweedse Camilla Läckberg (43) zich een van de bestverkop­ende thrillerau­teurs noemen. Verscheide­ne van haar boeken werden verfilmd of maken deel uit van Fjällbacka Murders, een tvreeks die ook op Canvas liep.

In Heks, haar tiende thriller met Erica Falck en Patrik Hedström in de hoofdrolle­n, verdwijnt een 4-jarig meisje, dertig jaar nadat er op die plek een meisje van dezelfde leeftijd werd vermoord. De tienermeid­en die toen in verdenking

b werden gesteld, vandaag vrouwen, komen in het vizier.

De slachtoffe­rs in uw ro

b mans zijn vaak kinderen. Hoe komt dat?

Al mijn hele leven lang lees ik over misdaad, liefst waargebeur­de verhalen. Ik speur naar moordenaar­s in boeken, films en kranten. Vooral zaken met kinderen prikkelen me. Zo stootte ik op de Parker-Hulme-moordzaak die in 1954 Nieuw-Zeeland beroerde. Omdat twee 16-jarige meisjes niet langer met elkaar mochten omgaan, sloegen ze de schedel in van de moeder van een van hen. Peter Jackson verwerkte het drama in de film Heavenly Creatures.

Terwijl uw boeken vaak in het verleden spelen, snijdt u in Heks ook de vluchtelin­genproblem­atiek aan.

Het wij/zij-denken dat de Europese samenlevin­g domineert, baart me zorgen. Het lijkt wel of we niet zonder vijand kunnen. In de jaren dertig waren dat de joden, nu de moslims. In Zweden blijven rechtse partijen gestaag winst boeken. In het stemhokje laten mensen zich leiden door angst, en da’s altijd een slechte raadgever. Thema’s die me nauw aan het hart liggen, sijpelen vaak mijn werk binnen.

Ook fan van Ingrid Bergman? In Heks wordt haar leven verfilmd in Fjällbacka.

De Zweedse actrice, bekend van

Casablanca, had een vakantiehu­is op Fjällbacka. Ze bracht er vele zomers door, afgescherm­d van de rioolpers. De kustbewone­rs droegen Ingrid op handen. Na haar dood werd er in Fjällbacka een Ingrid Bergman-plein ingewijd met in het midden haar buste en een perkje met rozen, die haar naam dragen. Vandaag duikt haar dochter, de al even bekende Isabella Rossellini, nog regelmatig in Fjällbacka op.

CAMILLA LÄCKBERG

U groeide er ook op. Is het stadje blij met zijn beroemde schrijfste­r?

Hoewel er daar in mijn oeuvre toch al twintig doden zijn gevallen, lijkt men best trots. Toen ik in Fjällbacka was om Heks voor te stellen, stopten er twee bussen vol Chinezen die de plekken uit mijn boeken wilden ontdekken. Dag in dag uit leggen er zich in Fjällbacka vijftien gidsen toe op de Camilla Läckberg-toer. Waar de horeca voorheen alleen geld kon verdienen in het hoogseizoe­n, is dat nu het hele jaar door.

Na elk boek neemt u ruim de tijd om het te promoten. Niet elke schrijver doet dat.

Ik ben er niet vies van om mijn werk te slijten als een koopman. Toen ik vijftien jaar geleden achter een bureau zat te verpietere­n als economiste, maakte marketing deel uit van mijn werk. Ik zie niet in waarom ik dat aspect, nu ik boeken schrijf, overboord zou gooien. Als bekend persoon werd ik in 2012 gevraagd om mee te doen aan de Zweedse versie van

Let’s Dance. Voorheen had ik niets met dansen, maar inmiddels ben ik me toe gaan leggen op latin dance. Mijn lezers reageren alleszins enthousias­t.

Op Twitter vragen ze zich wel af wie er op uw peuter past tijdens uw tournees.

Haar vader, tiens! Dergelijke vragen stelt men nooit aan een man. Om meer begrip voor elkaar te kweken, maak ik bewust geen geheim van mijn eigenzinni­ge levenswand­el. Ik ben twee keer gescheiden en heb vier kinderen van drie verschille­nde mannen.

Heks is geschreven tijdens Polly’s eerste levensjaar. Een hel, die babytijd, zoveel herrie! Dat mag je dan weer niet luidop zeggen, maar ik heb geen kinderen gekregen om te genieten van babygehuil. Achteraf volgen er nog zoveel jaren die wel echt te gek zijn.

ILSE DEWEVER

 ?? FOTO RR ?? Camilla Läckberg: “Het wij/zijdenken dat de Europese samenlevin­g domineert, baart me zorgen.”
FOTO RR Camilla Läckberg: “Het wij/zijdenken dat de Europese samenlevin­g domineert, baart me zorgen.”
 ??  ?? Camilla Läckberg, Ambo/ Anthos, 688p, 22,50 euro.
Heks,
Camilla Läckberg, Ambo/ Anthos, 688p, 22,50 euro. Heks,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium