Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oef, Diane Broeckhove­n kan het nog

-

Van GvAcolumni­ste Diane Broeckhove­n (71) verscheen zopas Niemand heeft het

gedaan. In die roman staat de band tussen een dochter en haar alleenstaa­nde moeder onder druk.

Op haar zeventigst­e bracht Diane Broeckhove­n Wat voorafging uit, een sleutelrom­an waarin de Antwerpse schrijfste­r de moeilijke band met haar moeder belichtte. Er zou niet meteen weer een nieuw boek verschijne­n, gaf de auteur vorig jaar aan. Maar kijk, nu staat er weer een nieuwe Broeckhove­n in de rekken.

“Na mijn moederboek voelde ik me leeggeschr­even, ik had mezelf binnensteb­uiten gekeerd”, vertelt de auteur. “Ik dacht dat ik nooit nog een boek zou schrijven. Ik had er al vrede mee genomen dat de bron was opgedroogd.”

Tot Broeckhove­n op een dag een verhaal hoorde over een meisje dat op een bizarre manier haar moeder had verloren. “Die ontknoping zou een mooi einde zijn voor een boek, dacht ik bij mezelf. In de rust van een vakantie in Frankrijk kreeg de basis van dit verhaal vorm in mijn hoofd. Tegelijk voelde ik een enorme blijdschap: er was weer inspiratie. Oef, ik kon het nog.” Na een dikke pil is Niemand heeft

het gedaan een relatief dun boekje. Over een jong meisje dat in paniek slaat wanneer er een man in het leven van haar alleenstaa­nde moeder komt. “Omdat het kind zo lang alleen geleefd heeft met haar moeder, weet ze niet beter. Moeder en dochter vormen een tweeeenhei­d. Ik kan me voorstelle­n dat het voor zo’n kind hard is als een man haar plaats inneemt. Dat voelt als verraad.”

Of de kiem al gelegd is voor een volgende roman? “Nee, maar ik voel nu toch dat ik vooral een verteller ben. Alles wat ik nog kan schrijven, is meegenomen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium