Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met 4.500 naar film over Antwerp

4.500 supporters bouwen in Kinepolis Antwerpfee­stje voor première documentai­re Luk Wyns

- KARIN VANHEUSDEN

Zo’n 700 supporters, de meesten in roodwit (zoals was gevraagd), stonden gisteren vol ongeduld en in de rode gloed van Bengaals vuurwerk aan de Kinepolis in Antwerpen de kampioenen­ploeg van Royal Antwerp FC op te wachten.

Take Us Home, de documentai­re van Luk Wyns over de voorbije twee seizoenen van Antwerp ging in veertien zalen in première.

Een feestje moest het worden, had Luk Wyns gehoopt, en dat is het ook geworden voor de 4.500 Antwerpsup­porters die een ticket hadden kunnen bemachtige­n. De ultieme reünie ook van de ploeg die in maart voor de promotie naar de hoogste klasse zorgde.

Wanneer plots “daar, Jelle Van Damme” klinkt, wordt geapplaudi­sseerd en geroepen. Het is maar het begin van de echte uitbarstin­g wanneer Luk Wyns en de spelers die hij twee jaar met zijn camera heeft gevolgd in zwarte wagens komen aanrijden en de rode loper op wandelen, hand in hand met hun partners. Zowat alle vrouwen zijn in sexy, rode jurkjes uitgedost. Zo had Luk Wyns het ook gevraagd.

De 10-jarige Esmée staat al een uur te wachten, geduldig met pen en de speciale Antwerp-uitgave van Sportmagaz­ine in de hand. “Ik ga naar alle thuiswedst­rijden en ik kom ook in de film voor”, zegt ze parmantig. “Na de kampioenen­match heeft mijn papa mij bovenop de goal gezet en dat hebben ze gefilmd.”

Esmée, die samen met haar peter Wesley vanuit Brasschaat is gekomen, heeft een ticket van Gazet

van Antwerpen. Ze is een van de 1.500 lezers van uw krant voor wie Kinepolis vier zalen ter beschikkin­g heeft gesteld. “Schrijf maar op dat Geoffry Hairemans mijn lievelings­speler is”, zegt ze, en terwijl ze nog uitlegt dat het vooral zijn voorzetten zijn die indruk op haar maken, komt de held net over de rode loper aangelopen. De Antwerp-supporters roepen luid “merci, merci”. Ze zullen Hairemans, zelf opgegroeid aan de Bosuil, voor die ultieme

penalty die Antwerp na dertien jaar weer naar eerste heeft getild, eeuwig dankbaar blijven.

“Ik heb de film al gezien, en het is een prachtig, emotioneel document over twee heel bijzondere jaren uit mijn leven”, zegt Hairemans onbewogen, ondanks de vele schouderkl­opjes. “De hoofdrol? Dat zou ik niet zo zeggen, maar ik ben wel heel blij dat ik dat bijzondere moment heb mogen meemaken. En hopelijk komen er nog veel van die momenten.”

Wanneer Wim De Decker, vorig jaar hoofdtrain­er, nu tweede trainer, erbij komt staan, zingen de supporters “he’s a red, he’s a red, he hates Beerschot”. Opnieuw applaus, geroep, schouderkl­opjes, De Decker wordt onthaald als een superster. “De paus van de kampioenen­ploeg”, zal Kobe Ilsen hem later noemen.

Luk Wyns staat er met een brede glimlach bij. “Dit is een heel vreemde ervaring voor mij”, zegt hij. “Twee van mijn werelden komen op dit moment, hier in de Kinepolis, samen: die van de film en die van mijn tweede passie, den

Antwerp.”

Wanneer de kampioenen­ploeg staat te poseren voor de pers en nadien voor een leger supporters die selfies willen, klinkt er plots luid boe-geroep. Iemand heeft een paarse Beerschot-vlag bovengehaa­ld en dat valt niet meteen in goede aarde. Kobe Ilsen, ook hevig Antwerp-supporter, sust het ongenoegen en wenst iedereen een fijne filmavond. De documentai­re, waarin behalve Geoffry Hairemans, Wim De Decker, veel supporters, maar ook voormalig voorzitter Patrick Decuyper een belangrijk­e rol speelt, liep gisterenav­ond niet in alle veertien zalen tegelijk, maar telkens met vijf minuutjes tussen. Dat gaf Kobe Ilsen, Luk Wyns en enkele spelers de kans hun supporters nog kort toe te spreken en een staande ovatie in ontvangst te nemen.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX
 ??  ?? Luc Wyns met de twee Antwerphel­den Geoffry Hairemans en Wim De Decker. “Een bijzonder document over een bijzondere geschieden­is die we nu opnieuw kunnen beleven.”
Luc Wyns met de twee Antwerphel­den Geoffry Hairemans en Wim De Decker. “Een bijzonder document over een bijzondere geschieden­is die we nu opnieuw kunnen beleven.”
 ??  ?? Priscalla met haar neven José, Kenny en Joery. Alle drie hevige Antwerpsup­porters. Kenny en Joery wonen in Izegem, maar missen geen match. “Die Geoffry heeft het helemaal”, zegt Priscilla.
Priscalla met haar neven José, Kenny en Joery. Alle drie hevige Antwerpsup­porters. Kenny en Joery wonen in Izegem, maar missen geen match. “Die Geoffry heeft het helemaal”, zegt Priscilla.
 ??  ?? Brent (7), Lenn (7), Kyaro (7), Jano (7), Vigo (7), Mats (5) en Elina (9), samen op school en samen hevige Antwerpsup­porters. “En wij zijn ook al samen op voetbalkam­p bij Antwerp geweest.”
Brent (7), Lenn (7), Kyaro (7), Jano (7), Vigo (7), Mats (5) en Elina (9), samen op school en samen hevige Antwerpsup­porters. “En wij zijn ook al samen op voetbalkam­p bij Antwerp geweest.”
 ??  ?? Antwerpsup­porters hebben maar een paar minuutjes nodig om cinemacomp­lex Kinepolis te doen gelijken op het Bosuilstad­ion.
Antwerpsup­porters hebben maar een paar minuutjes nodig om cinemacomp­lex Kinepolis te doen gelijken op het Bosuilstad­ion.
 ?? FOTO'S WIM
HENDRIX ?? Guido Belcanto en zijn zoon Toby. “Naar de film van de beste ploeg van ’t stad.”
FOTO'S WIM HENDRIX Guido Belcanto en zijn zoon Toby. “Naar de film van de beste ploeg van ’t stad.”
 ??  ?? De kleine Esmée en haar peter Wesley. Fier als een gieter in haar Antwerpuni­form, geduldig wachtend op handtekeni­ngen.
De kleine Esmée en haar peter Wesley. Fier als een gieter in haar Antwerpuni­form, geduldig wachtend op handtekeni­ngen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium